Flesk og duppe er en norsk tradisjonell matrett. Vi spiser gjerne flesk og duppe med nypoteter om det er sesongen for det. I tillegg til potetene pleier jeg å servere en persillesaus og dampede grønnsaker som sukkererter, blomkål, brokkoli eller gulrøtter til flesk og duppe. Om du vil ha annen inspirasjon til salater du kan servere til, kan du sjekke ut agurksalat og annet her

Stekt flesk og duppe – oppskrift

Skal vi komme i gang med en norsk tradisjonsrett – her kommer oppskriften på flesk og duppe. 

4 personer

40M

Middag

Ingredienser

  • Sideflesk i skiver eller et helt stykke – minst 500 gram til 4 personer
  • Salt

Slik lager du stekt flesk og duppe

  1. Hvis du har kjøpt et helt stykke sideflesk, så start med å rense det – hvis du ikke vil ha svor på, så skjær det av. 
  2. Skjer deretter sideflesket i skiver på ca. ¾ cm. 
  3. Bank flesket lett med håndflaten, en kjøtthammer eller kjevle – hva en du har tilgjengelig. 
  4. Varm en stekepanne godt opp, legg flesket på uten å tilsette noe fett og skru ned for varmen. 
  5. Vend flesket når det har fått litt farge og selv slipper taket i pannen. 
  6. Vend det flere ganger underveis. 
  7. Ta flesket av stekepannen, når det er sprøtt og gyldent – ca. 7-10 minutter på hver side. 
  8. Legg det til avdrypping på fettsugende papir. Dryss med salt. 

Stekt flesk og duppe i ovn

Å steke flesk spruter, det spruter mye. Har du et sprutelokk, så bruk det, men du kan også istedenfor velge å steke flesket i ovnen – så går det kun ut over et begrenset område. 

Slik lager du flesk i ovn

  1. Forvarm ovnen på 250° C – ikke varmluft. 
  2. Følg punkt 1-3 ovenfor. 
  3. Legg skivene på en rist og sett risten på en bradepanne med aluminiumsfolie i bunn. 
  4. Stek flesket midt i ovnen i ca. 30 minutter. 
  5. Dryss med salt. 

På denne måten samles fettet i bradepannen og er lett å bruke til saus eller liknende som du kan servere til flesk og duppe. 

Stekt flesk og duppe på grill

Er det sommer og sol – nypoteter i sesong – så kan du naturligvis gå all in og lage stekt flesk og duppe på grillen. Fremgangsmåten er den samme som i stekepannen – bare på grillristen istedenfor. Stek det ca. 30 minutter ved indirekte varme – vend et par ganger underveis – og avslutt med å gi det et par minutter over direkte varme. Dryss med salt. Server flesk og duppe med gode poteter og en frisk salat for ekstra sommerfølelse.  

Persillesaus eller blomkålpure

Lag en god persillesaus – gjerne med noe av fettet fra flesket. Persillesaus smaker også godt til panert flesk. Du kan også lage blomkålpure til flesk og duppe. 

Panert flesk

For flesk kan også paneres. Her vil jeg helt klart anbefale å skjære svoren av, da den ellers lett blir seig. Vend fleskeskivene i sammenpisket egg og deretter rasp, og stek som ved stekt flesk i panne, eller i ovn hvor flesket bare legges i bradepannen med bakepapir. 

Stekt flesk ad libitum

Til sist vil jeg bare si: Stek nok! Stekt flesk skal det være nok av. Skulle det være noe til overs kan du bruke det i matpakken eller til brennende kjærlighet dagen etter. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Flesk og duppe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email