Det er agurktid – altså ikke som i den forstand at det ikke er noe å skrive om, men som i at det er enkelt å få tak i agurker. Så hvorfor ikke benytte seg av dette, og lage agurksalat?
Agurksalat er ikke vanskelig å lage, men smaker fortsatt herlig, og er et fantastisk tilbehør til både varme og kalde retter.
Hjemmelaget agurksalat
Jeg ser på agurksalat på samme måte som med majones – det er ingen grunn til å kjøpe noen av dem ferdiglaget, fordi det er så enkelt og raskt å lage selv … og så smaker det mye bedre, og jeg vet akkurat hva som er i.
Enkel agurksalat – rask oppskrift
Det finnes til gjengjeld mange forskjellige måter å lage agurksalat på. Den første oppskriften du får her er den enkleste og raskeste metoden – den kan nesten spises med en gang, men blir bedre av å stå å trekke litt.
Ingredienser
- Like mengder sukker og eddik – f.eks 1½ – 2 dl av hver
- 1 agurk
- Salt og pepper
Slik lager du agurksalat
- Bland eddik og sukker
- Tilsett salt og pepper
- Skjær agurk i tynne skiver – det er lettest på et rivjern
- Legg agurken i eddiklaken når sukkeret er løst opp og la dem trekke i ca. ½ time
Noen lar agurkskivene trekke i grovt salt i ca. 10 minutter for å få væsken ut av agurkskivene før de legger dem i eddiklaken med tilsatt vann. Jeg liker bedre at saften fra agurkene får trekke ut i eddiken istedet for å tilsette vann. Derfor bruker jeg ikke den metoden.
Gammeldags agurksalat – oppskrift
Har du lyst på en god gammeldags agurksalat tar det litt lengre tid og litt flere ingredienser, men så får du også en variant som smaker enda bedre, en luksusvariant.
Ingredienser
- 1 ts hele tørkede korianderfrø
- 1 laurbærblad
- 1-2 hele nelliker
- 3-4 hele pepperkorn
- 2 dl eddik
- 2 dl vann
- 2 dl sukker
- 1 agurk
- Salt og pepper
Slik går du frem
- Legg korianderfrø, laurbærblad, nelliker og de hele pepperkornene i en tepose eller teegg.
- Legg eddik, vann og krydderposen i en gryte og la blandingen koke opp
- La laken avkjøle seg litt – den kan fortsatt være lun – ta krydderposen ut, og smak blandingen til med sukker, salt og pepper
- Skjær agurken i tynne skiver, hell laken over og la blandingen trekke i et par timer.
Thailandsk agurksalat
Er du glad i thailandsk mat, kan du med fordel lage denne utgaven. Akkurat som i de andre oppskriftene skal agurken skjæres i tynne skiver. Istedet for å legge agurkskivene i vanlig eddik skal de legges i en blanding av et par ss risvineddik og et par ss fiskesaus smakt til med sukker, salt og pepper. La agurkskivene trekke i denne blandingen i minst 10 minutter.
Tradisjonell agurksalat smaker skjønt til biff eller kjøttboller, mens den thailandske varianten er spesielt god til for eksempel fiskekaker.
Velbekomme!