Mormordressing er et merkelig navn, men jeg er rimelig sikker på at den skal komme fra at mormor lagde den. Det skal være akkurat samme oppskrift som da noens mormor lagde den.
Dressingen kommer ikke fra min mormor, og den er ikke fra mine barns mormor, men noens mormor er det helt sikkert.
Denne dressingen er sur-søt, og smaker egentlig litt nostalgi og barndomsminner. Jeg skjønner ikke hvorfor, for jeg fikk den aldri da jeg var liten – men noen har helt sikkert fått den fra sin mormor. Dersom du vet noe mer om hvor eller hvordan denne dressingen kom til, kan du gjerne legge igjen en kommentar!
Mormordressing – oppskrift
Men navnet er ikke så farlig så lenge smaken er god – og det er den. Det er dessuten også en rask og enkel dressing å lage, men den skal helst rekke å trekke litt i salaten før servering. Du trenger bare tre ingredienser. Selv om den har et spesielt og ukjent navn, så kan den brukes til de fleste salater, som for eksempel en spinatsalat eller grønnkålsalat.
Ingredienser til 4 personer
- 2-3 ts sukker
- 4-5 ss sitronsaft
- 1/4 dl fløte
Slik lager du mormordressing
- Pisk sukker og sitronjuice sammen
- Tilsett fløte og pisk sammen til den begynner å bli tykkere (men ikke så lenge at det blir krem)
- Smak til med mer sitronsaft og sukker
- Hell dressingen over salaten en times tid før servering, så den kan trekke godt inn i de andre ingrediensene
Mormordressing med eddik
Noen mener at mormordressing skal lages med eddik og ikke sitronsaft. Dette virker også riktigere i mine ører, for så vidt jeg kan huske var det ikke mange sitroner i mormors kjøkken eller spisskammer.
I stedet for sitronsaft kan du piske fløten lett – som tidligere – og så tilsette ½ ss eddik og 2-3 ts sukker, og smake til.
Fettfattig mormordressing
Mormordressingen har mye fett fra fløten, og jeg kjenner mange som ikke liker tanken på dette. Men du skal jo helt ærlig ikke spise hele porsjonen selv, den blandes jo med masse gode og sunne grønnsaker før den fordeles over 4 personer. Så, det er ikke mye fett du får i deg. Dessuten er det sunt med fett i kosten.
Du kan selvfølgelig erstatte fløten med creme fraiche, gresk yoghurt, matyoghurt eller et annet surmelkprodukt som er magrere enn fløte. Dressingen blir god på denne måten også, men det blir liksom ikke mormordressing. God tradisjonell mat som dette skal liksom innholdet det fettet. For tro meg, mormor ville ikke erstattet fløten med noe annet.
Du kan kanskje heller kalle det en farmordressing hvis du lager den uten fløten.
Se andre salater med dressinger her.
Eg er 75 år og kan godt hugse denne dressingen frå min barndom. Mi mor, som er fødd i Oppdal 1915, var svært flink med matlaging. Reknar med at ho hadde mykje av sin kokkekunnskap frå si mor, som også var svært ivrig og dyktig med mat. Og begge to var veldig gjestfrie, så det vart severt mykje godt. I min barndom brukte vel mor som oftast snitta kål i dressingen, men seinare gjekk ho meir over til forskjellig salat i dressingen. For eitt par år sidan serverte ei god venninne denne dressingen med salat attåt laks. Herleg! Og gode
barndomsminner strøymde på. Så no er «Mormorsdressingen»tilbake i Surnadal.