Horiatiki salata – eller gresk salat som vi kaller det i Norge er av gresk opprinnelse. I Hellas spises gresk salat som både forrett og som supplement til hovedretter. Første gang jeg fikk gresk salat var på et pizzeria. Det var ikke så mye som tydet på at stedet var gresk, men salaten var faktisk laget veldig autentisk og jeg fikk øynene opp for den. 

Jeg har etterfølgende fått gresk salat mange ganger og også selv laget den utallige ganger. Jeg vet ikke hvordan gresk salat skal være for å være helt autentisk, men jeg vet at den skal være rustikk og så skal den ihvertfall inneholde tomater, fetaost og oliven. Og faktisk er akkurat de tre ingrediensene noen av mine favoritter.  

Gresk salat – oppskrift

Jeg har faktisk hørt noen bestille gresk salat uten oliven, men det er faktisk ikke ekte gresk salat. Oliven må det være i den. Her får du min oppskrift på gresk salat. 

4 personer (tilbehør til hovedrett)

10M

Middag

Ingredienser

  • ½ grønn paprika
  • ½ rødløk
  • 4 tomater med god smak
  • ½ agurk
  • 200 gram fetaost – helst den ekte
  • 12 kalamata – oliven 
  • 1½ ts tørket oregano

Slik lager du gresk salat

  1. Skyll alle grønnsakene - unntatt oliven. 
  2. Fjern kjernen og frøene fra paprikaen og skjær kjøttet i grove terninger. 
  3. Skjær rødløken i tynne skiver. 
  4. Skjær tomatene i halve, fjern den grønne stilken og skjær de halve tomatene i store terninger. 
  5. Skrell agurken og skjær den i ca. 1-½ cm tykke skiver, og skjær dem i halve eller kvarte. 
  6. Bland alle grønnsakene i en skål. 
  7. La olivenene dryppe av seg og bland dem i. Evt. kan du lage et lite snitt og fjerne steinen, hvis det er barn eller andre som ikke selv kan fjerne dem, som skal spise salaten. 
  8. Skjær ca. halvparten av fetaosten i terninger og bland den i salaten. 
  9. Plasser resten av fetaosten i store skiver på toppen av salaten. 

Gresk salat dressing

Ingen gresk salat uten dressing. Og den er da også superlett å lage. Du kan også bruke denne oppskriften på tzatziki som dressing. 

Ingredienser til dressing

  • 1½ ss rødvinseddik
  • 4-6 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Pisk rødvinseddik og olivenolje sammen til en marinade. Det bør piskes godt eller er det vanskelig å samle dressingen. 
  2. Hell den over salaten og dryss med tørket oregano. 

Server du salaten som forret kan du gi et godt brød ved siden av som surdeigsbrød eller knekkebrød

Hvis det skal være helt autentisk så skal det vel egentlig ikke være fetaost i salaten, men kun på toppen. Det gir også et penere og mer rent resultat, men jeg har prøvd og liker best å ha det i også. 

Om det er noen litt mer kresne så er jo oliven noe som ofte ikke likes. Skulle det være tilfellet kan oliven serveres i en skål ved siden av. Det er jo ingen grunn at de skal kastes fordi folk sorterer dem vekk fra salaten sin, når du eller andre gjerne vil spise dem. 

Gresk salat smaker jo best i Hellas - hvor de har noen av verdens beste tomater - men den er så smakfull og godt komponert at selv livstrøtte drivhustomater får et nytt liv. 

Elsker du salat? Så er det noen deilige forslag til deg her

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Gresk salat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time