Tzatziki er vanvittig enkelt og raskt å lage, og så smaker det i tillegg selvfølgelig utrolig godt. Det er ikke så mange forskjellige måter å lage tzatziki på, men jeg har sett noen oppskrifter som varierer med å bruke squash. Det skal være agurk da altså for å få ekte tzatziki.
Ut over agurk skal den bestå av et surmelksprodukt og hvitløk, og det er egentlig basisingrediensene i en tzatziki. Den greske versjonen er litt mer avansert og tidkrevende ettersom man her bruker drenert yoghurt.
Hva er tzatziki, og hva bruker man det til?
Tzatziki er en gresk eller tyrkisk dip og yoghurtsaus. Den uttales egentlig akkurat som man staver det. Man tilsetter stort sett ikke noe mer krydder, bortsett fra den hvitløken, pepper og kanskje med dild. I noen tilfeller krydres den også med mynte.
Det er ikke noe vits egentlig å spørre hva man kan spise tzatziki til for man kan egentlig spise den til stort sett alle retter, men også som dip til chips eller grønnsaker! Det er altså flere muligheter enn ulemper!
Enkel tzatziki – oppskrift
Står du og mangler en rask og enkel tilbehør til en stek, kjøttboller eller kebab, så prøv denne raske og enkle tzatzikien
Ingredienser for tilbehør til 4 personer
- 1 agurk
- 200 g gresk yoghurt
- 2 hvitløksfedd
- 1 ts sitronsaft
- Salt og pepper
Slik lager du tzatziki
- Grovrasp agurken
- Strø med litt salt og la det trekke i ca. 10 minutter så vesken trekker ut av agurken
- Bland agurk og presset hvitløk i yoghurten før du smaker til med sitron, salt og pepper
- La tzatzikien stå avkjølt inntil den skal serveres
Klassisk gresk tzatziki – oppskrift
Som jeg skrev overfor så er den klassiske versjonen litt mer komplisert. Jeg gir deg oppskriften på denne her. Denne versjonen er litt treg, og man bruker gjerne opp til en time, men så blir den ekstra god og da. Har du dårlig tid, dårligere enn en time, så lag heller den versjonen overfor.
Ingredienser
- 400 g gresk yoghurt
- 1 agurk
- 2 hvitløksfedd
- 1½ ss olivenolje
- ½ ss eddik
- 1 ts fersk dild
- Salt og pepper
Slik lager du klassisk gresk tzatziki
- Hell yoghurten i et kaffefilter, og la den dryppe av i ca. 30 minutter
- Grovrasp i mellomtiden agurken
- Finhakk hvitløksfeddene
- Bland olivenolje, eddik, hvitløk, samt salt og pepper til en dressing
- Vri vannet ut av agurken
- Skrap ut den drenerte yoghurten ut av kaffefilteret og bland det inn med dressingen
- Tilsett raspet agurk og hakket dild
- La tzatzikien stå avkjølt inntil servering
Oppbevaring
Tzatziki kan holde seg i kjøleskapet et par dager. Jeg synes til og med at den blir bedre av å stå å trekke minst en dag. Den trekker mer kraft når den får stått. Noen synes at at dette gjør at den blir for kraftig med en gjennomtrengende smak av hvitløk.
Er du på utkikk etter andre sauser og dipper så kan du få inspirasjon til flere her!