Agurk

Agurk er en vanlig grønnsak her i Norge, og blir daget tømt fra butikkhyllene. Agurken er altså en grønnsak som er godt likt og mye brukt. Agurken er rett og slett en klassiker.

Agurken er en grønnsak som nesten bare består av vann. En agurk består faktisk av 96 % vann. Ettersom de stort sett består av vann, har agurken lav energitetthet. Trass i sitt høye innhold av vann er agurken veldig sunn samtidig som den gir farge og friskhet til maten.  Agurken brukes stort sett som pynt eller i staver som en snack eller i barnas matpakke. 

Agurk

Visste  du at agurken botanisk sett faktisk er et bær. Det er en spiselig “frukt” som vokser på agurkplanten. Agurkplanten blir opp til 30 cm lange. Vi planter også agurker her hjemme i Norge i drivhus. For å vokse agurker trenger planten å konstant ha lett fuktig jord.

Agurktyper

Det finnes forskjellige sorter av agurker. Agurken er i familie med både squash, gresskar og melon. Under kan du lese om noen av de mest vanlige agurk-sortene.

Alminnelig agurk

Den vanlige agurken er den som brukes til pynt eller som en snack kuttet opp i staver. Denne agurken har en lett og frisk smak. Det vanligste er nok å skjære den opp i små biter og tilsette den i all slags salat for pynt og krønsj. Denne alminnelige agurken plantes gjerne i direkte sol i et drivhus eller på en terrasse. Kjernetemperaturen i jorden bør ha en stabil temperatur på 15 grader. Ettersom jorden skal ha en såpass lav temperatur er den god å dyrke her i Norge

Sesong: Høstes fra midten av juli. De er best i perioden mellom mars og oktober.

Frilandsagurk

En frilandsagurk ser og plantes veldig likt som den alminnelige agurken. Det er mindre i størrelsen og mer ujevn i skinnet. Den kan også plantes i en urtehage også. Frilandsagurken er sprø og en sterkere smak. Den egner seg godt som pålegg på brød.

Sesong: høstes fra midten av juli

Oppskrifter med agurk

Det er mange måter å bruke agurk på, stort sett blir den brukt som et tillegg, men her gir vi deg noen oppskrifter med agurken som hovedinngrediens.

Agurksalat – agurksalat er en klassiker der vi sylter agurken. Stort sett alle agurker kan brukes til agurksalaten. For å sylte agurken bør den ligge i laken i minst en time før servering, og har bare godt av å ligge lenger. Spesielt de alminnelige agurkene som inneholder mest vann, bør legges i saltlake først for å få ut væske, skylles og så presses ut for vann. Når agurkene er tørket for det meste av væsken kan den legges syltelaken.

Tzatziki – tilbehøret kommer helt fra Hellas, men har de siste årene fått en stor plass som et tilbehør også ved mange norske retter. Tzatziki er nemlig et friskt og godt tilbehør til varme gryteretter, men også en frisk salat og noen skiver grovbrød. Også her må væsken ut av agurken for å unngå et vannete resultat. I tzatzikien kan man gjerne ha raspet agurk som blir vridd opp i et kjøkkenhåndkle. Dersom du heller vil ha agurkbiter bør den legges i saltlake og så skylles. Agurken kan så blandes med den greske yoghurten og smakes til med salt, pepper, olivenolje og hvitløk.

Agurksandwich – en sandwich med agurk er skikkelig undervurdert. Selv om det høres enkelt ut, så kan agurken bli en herlig smakseksplosjon om man lager den med en deilig dressing. Frilandsagurken er veldig god til en agurksandwich på grunn av den sprø og litt sprekere smaken. Legg agurken med salt for å trekke ut væsken før du kan bruke dem på brød med en god dressing.

Kald agurksuppe – en kald agurksuppe er en enkel og smakfull forrett som smaker spesielt godt på en varm sommerdag. For at suppen ikke skal bli for rennende er det lurt å fjerne kjernen fra agurken. Suppen er enkel å lage, du blender bare agurken med ønskede krydderurter og en nøytral yoghurt. Deretter er det bare å smake til med salt, pepper og sitron. Du kan enkelt lage suppen litt fyldigere ved å tilføre stekte reker.

 

Print Friendly, PDF & Email