Sushi ligger høyt på listen over nordmenns foretrukne «fast food» og «takeaway». Faktisk er det mange som ellers normalt ikke liker fisk som liker sushi. Du kan selvfølgelig lage sushi selv – sushikokken gjør det jo også. 

Det er fortsatt mulig å kjøpe sushi meal/dinner kits i mange dagligvarebutikker. De inneholder alt hva du har behov for å lage sushi, unntatt fyllet. Men bambusrullematte, sushiris, vineddik, sojasaus, wasabipasta, spisepinner og instruksjon – så ja, da er det bare å sette i gang å lage sushi!

Sushi – oppskrifter

Den mest populære sushi er nigiri, maki og uramaki (også kalt inside- out roll), og det er de du får oppskriften på her. Du kan også velge å lage sushi vegetar ved å ikke tilsette fisk eller kjøtt. 

 

Ca. to hele ruller

2T 30M

Middag

Ingredienser

  • 7 dl sushiris – og det skal være sushiris
  • 8 dl vann
  • 8 ss risvineddik
  • 4 ss sukker
  • 1 ts salt
  • Noritangplater
  • 1 laksefilet i brede strimler – husk, at den skal ha vært frosset i minst 24 ved – 20°C. 
  • ½-1 agurk i brede stenger
  • Sesamfrø – sorte og hvite
  • 1-2 avokadoer i brede stenger
  • 150 gram krabbestenger
  • Laksekaviar
  • Wasabipasta
  • Sushiingefær
  • Sojasaus
  • Du bør også ha en bambusmatte

Slik lager du sushi makiruller

  1. Skyll risen i en skål med kaldt vann, kast vannet når det har blitt hvitt og ugjennomsiktig. 
  2. Gjenta punkt 1 til vannet ikke lengre er hvit – 4-5 ganger. 
  3. Ha risen i en ny omgang kaldt vann og la dem stå i bløt i ca. 1 time. 
  4. Held dem i en sikt og la dem dryppe godt av seg. 
  5. Ha risen deretter sammen med 8 dl vann i en kjele og kok det opp under lokk. 
  6. Skru ned til lav varme, når vannet koker og kok risen i 10 minutter. 
  7. Ta kjelen av varmen og la risen stå i ytterligere 15 minutter under lokk. 
  8. Rør imens eddik, sukker og salt sammen til salt og sukker er oppløst. 
  9. Bred risen ut i en flat skål eller noe med en stor overflate, og tilsett eddiken langsomt, mens du nærmest skjærer i risen med en tresleiv eller liknende. 
  10. La risen kjøle seg raskt ned – evt. ved hjelp av en blåser eller vifte. 
  11. Legg et stykke tang med den glatte siden ned på rullematten. 
  12. Dypp hendene dine ned i kaldt vann, evt. tilsatt litt eddik, så henger ikke risen så godt fast. 
  13. Fordel risen i en tynt lag over tangen, men la det være igjen en liten stripe tang øverst. 
  14. Legg agurkskiver på tvers over midten av risen. 
  15. Brett matten på midten og rull makirullen fremover, helt stramt, små rykk av gangen, mens du presser godt ned på rullen uten å trykke den flat ut. Rull, til rullen er ferdig, og «lim» den sammen med litt vann på den øverste stripen av tangen som er fri for ris. 
  16. La rullen hvile i 10 minutters tid, før du skjærer den i 8-10 stykker med en skarp kniv fuktet med litt vann. 
  17. Dryss evt. med litt sesamfrø. 
  18. Lag en lik til, men med laksestrimler istedenfor agurkstenger. Du kan selvfølgelig tilsette den fisken du best liker eller bare grønnsaker om du vil ha din sushi vegetar. 

Uramakiruller

Inside – out rolls´ene lages omvendt. Legg et stykke plastfolie over bambusmatten. Bruk kun her en halv tangplate og bred et tynt lag med ris ut over den – ikke noen bar stripe her. Vend tangplateen og ris, så risen ligger ned mor bambusmatten med folie, legg avokado- og krabbestenger på og rull som før. 

Dypp eller dryss med sesamfrø og/eller kaviar over din sushi. 

Nigiri

Nigiri sushi er den letteste å lage. Du former ris med hendene til små avlange pølser, som du trykker flate i bunnen. Skjær laks som passer over på risklumpene, dryss eventuelt med sesamfrø. 

Server sushi med wasabipasta, sushiingefær og sojasaus. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Sushi
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time