Tidligere når vi nordmenn grillet, grillet vi biff, pølser, steaks og spareribs, men nå har vi heldigvis funnet ut at kylling og laks på grill også smaker kjempegodt. Du kan grille laks med og uten skinn, og du kan grille en hel lakseside eller laksefileter – og ja, eller en hel laks, hvis du er så heldig å finne en slik en. Laks på grill er uansett størrelse veldig smaksrikt, friskt og godt. 

Dessverre ligger laks i den dyrere enden av prisskalaen. Så det kan være en god ide å kjøpe laksefileter eller hele laksesider, når de er på tilbud og kaste den på grillen selv om det kanskje sto chili con carne på matplanen, men det kan du alltid få en annen dag – men det kan man ikke med laks på grill. 

Laks på grill med hjemmelaget pesto – oppskrift

Pesto og laks på grill hører godt sammen. Du kan bruke hjemmelaget pesto med persille, kjøpt pesto eller pesto med basilikum. Du kan naturligvis også bruke andre sauser, men laks på grill vil jeg påstå hører best sammen med pesto. 

4 personer

30M

Middag

Ingredienser

 • 1 bundt basilikum
 • ½-¾ dl olivenolje
 • 4 ss revet parmesan
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss pinjekjerner
 • 4 laksefileter uten skinn
 • Salt og pepper

Slik lager du laks på grill

 1. Skyll basilikum, ha det i blederen sammen med ½ dl olje, parmesan hvitløk og pinjekjerner.
 2. Kjør til du har en jevn masse. Er pestoen for tørr, så tilsett mere olje. 
 3. Smak til med salt og pepper. 
 4. Pensl laksefiletene med pesto, legg dem med skinnsiden nedover (det kan naturligvis ses, selv om det er skinn på) i en foliepakke eller på en gillpanne med hull, smurt med olje. 
 5. Grill dem ved indirekte varme i 3-4 minutter. 
 6. Vend filetene og grill dem 1-2 minutter på den andre siden. 

Tips 1: Du kan grille en hel lakseside på samme måte, den skal bare ha litt lengre tid - ca. 15-18 minutter i alt. 

Tips 2: Du kan også bruke laks med skinn når du laget laks på grill. Pensl så kun fisken på oversiden. Fiskeskinn - ikke kun på laks - kan bli veldig sprøtt, slik som svoren på ribba. Hvis du vil spise skinnet, så husk å fjerne flass, før du lager laks på grill. Nå er det ikke fordi flass smaker ekkelt, men de er ubehagelig å tygge på. Selv om skinnet ikke blir sprøtt er det uansett godt - altså uten flass! 

Server laks på grill med en frisk salat, f.eks en avokadosalat, grillede tomater og en deilig baguette lunet på grillen. Laks på grill medsunt tilbehør gjør retten komplett. 

Kokketriks til laks på grill og andre deilige fiskeretter

Hvis du gjerne vil ha en velsmakende fisk, som er fast i kjøttet, så bør du følge dette trikset. Det virker hver gang på alle fisketyper - uansett om det er fersk fisk eller opptint fisk. Uansett om du lager laks på grill eller tilbereder laksen på en annen måte fungerer dette trikset. 

 • Strø et gavmildt lag salt på fisken - overalt. 
 • Strø deretter ganske lett sukker på fisken. 
 • La det trekke i 20 minutter. 
 • Lag en skål isvann klart og skyll sukker og salt av fisken med det. 
 • Tilbered fisken som du hadde planlagt. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email