Pad thai er – som navnet antyder – en thailandsk rett. En klassisk thailandsk rett, som selges i gatekjøkken over hele verden. Det er forståelig, for det er lett å forestille seg pai thai heldt opp i en pappeske – perfekt til å ta med seg. Pad thai er glad mat.
Pad thai er lett og raskt å lage – 30 minutter, og så er det velsmakende mat fra fremmede himmelstrøk. Derimot krever retten en del ingredienser. Men la være med å utelate noen, for det er alle smakene sammen som gjør pad thai så godt som det er.
Det skal bl.a. peanøtter i pad thai. Rå, usaltede peanøtter. Kjøper du dem med skall, så sørg for å knekke og skrelle dem godt. Det er min erfaring at avskallede peanøtter forsvinner på mystisk vis. Så sørg for å ha nok av dem når du skal lage pad thai.
Pad thai – oppskrift
Det er en god ide å hakke, snitte, rive alt som skal hakkes, snittes, rives – og knekkes – før du starter med det som skal varmes.
4 personer
30M
Middag
Ingredienser
- 4 ss revet ingefær
- 2 fedd hvitløk
- 1 rød chili
- 1 bundt vårløk
- 400 gram risnudler
- Olje til steking
- 2 ts tamarind- pasta – se nedenfor
- 30-40 store reker – de største du kan få tak i (gjerne tigerreker)
- 4 egg
- 4 ss sojasaus
- 3 ss fiskesaus
- 4 ss sirup
- 1 pakke bønnespirer
- 6 ss usaltede peanøtter
Slik lager du pad thai
- Riv ingefær, hakk hvitløksfeddene fint, skjær chilien og vårløken i små stykker og hakk peanøttene grovt.
- Hell kokende vann over risnudlene og la det trekke, mens du tilbereder retten.
- Varm en wok opp, ha litt olje i, og stek ingefær. hvitløk og chili.
- Tilsett reker og stek i et par minutter.
- Ha tamarind- pastaen i, rør rundt, og skubb alt til siden, så du får et bart område i wokken.
- Slå eggene ut, la dem stivne en anelse, og rør rundt i dem, slik at det dannes små, faste stykker egg som du fordeler i retten.
- Hell nudlene i en sikt og deretter over wokken.
- Tilsett soja- og fiskesaus, sirup og spirer og vend raskt rundt.
- Tilsett til slutt vårløk og server pad thai med en gang med litt peanøtter over.
Hva er tamarind?
Tamarind er en plante. Det er den mørkebrune massen rundt frøene som er den spiselige delen. Du kan kjøpe tamarind hos indiske og asiatiske kjøpmenn, som du selv kan anrette og lage til tamarind- pasta til din pad thai rett eller andre thailandske retter. Men det er lettere å kjøpe den ferdig. Det kan du også få kjøpt i indiske eller asiatiske matbutikker, men også i en dagligvarebutikk med litt bedre utvalg.
Tamarind har en syrlig smak. Om du ikke finner tamarind- pasta noen steder kan du lage en erstatning, som inneholder ingredienser som gir nesten den samme sursøte smaken.
2 ss limesaft blandet med 1 ss brun farin kan erstatte 1 ts tamarind- pasta, så til denne oppskriften på pad thai skal du ha det dobbelte. Men det er ikke helt det samme, så om du kan få tak i tamarind- pasta, ville jeg helt klart anbefalt det. Det kan holde seg i flere måneder i kjøleskapet.
Som med det meste thai- mat, også pad thai, er det mye som må snittes og skjæres opp. Til gjengjeld er maten nesten alltid sunn og fargerik. Pad thai, og annen thailandsk mat blir man i godt humør av. Akkurat som man blir av meksikansk og krydret kyllinglasagne.