Når vi spiser kamskjell, spiser vi faktisk kun lukkemuskelen. Den som brukes til å lukke skjellet opp og ned med. Et kamskjell er en art som kan bli opp til 15 cm i diameter. I butikken kan du få kjøpt både store og små utgaver. 

Gå etter store kamskjell, hvis du skal grille eller steke dem, men heller de små om du skal bruke dem i for eksempel suppe. Du skal helst kjøpe dem ferske hos fiskehandleren, men du får dem også som frosne i noen dagligvarebutikker. 

Noen av kamskjellene har en liten ekstra muskel eller hinne som bør fjernes før du tilbereder dem, fordi den er ganske har og seig og fullstendig uspiselig. 

Kamskjell inneholder mye protein og lite fett, så de er et magert skalldyr og er dermed perfekt for deg som gjerne vil holde vekten eller er på kur. 

Kamskjell med pasta – oppskrift

Det krever ikke særlig lang tid å tilberede kamskjell. De skal verken kokes, stekes eller grilles i hjel. De skal kun ha et lite oppkok eller litt kraftig varme på hver side. I oppskriften her har kamskjell fått hovedrollen, å derfor er det de store utgavene du skal bruke av kamskjell. 

4 personer

45M

Middag

Ingredienser

  • 4 ss olivenolje
  • 2 store fedd hvitløk
  • 3 ts sukker
  • 12 store kamskjell
  • 500 gram pastaplater – evt. fullkorn
  • 2 sjalottløk
  • 15 gram smør
  • 2 dl hvitvin
  • 2-3 dl grønnsaksbulljong
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ts dijonsennep
  • 4 tomater – eller 16-20 cherrytomater
  • Saft av 1 sitron
  • 2-3 ss grønn pesto
  • Salt og pepper

Slik lager du kamskjell

  1. Rør olje, presset med hvitløk og sukker sammen til å lage, smake til med salt pepper. 
  2. Vend kamskjell i laken, la dem ligge i laken i ca. ½ time, og vend dem innimellom, så kamskjellene blir gjennomvåte fra alle sider. 
  3. Kok pastaplatene i saltet vann, til de er møre – ca. 10 minutters tid i kokende vann. 
  4. Pil, og hakk sjalottløken, og damp dem i smeltet smør i sausegryten, til de er bløte og gjennomsiktige – ca. 6-8 minutter. 
  5. Tilsett hvitvinen og la det koke inn til det halve. 
  6. Tilsett 1½-2 dl av buljongen, og kok opp. 
  7. Rør eller rist melet ut i ½ dl av buljongen til en jevning og jevn løksausen.
  8. Kok sausen igjennom i ca. 10 minutter, til smaken av mel er kokt vekk. Spred evt. opp med mere buljong, så du får en ikke for tykk- flytende saus. 
  9. Smak til med sennep, salt og pepper. 
  10. Varm en grillpanne opp, så den er godt varmet, og stek kamskjellene ca. 1 minutts tid på hver side. 
  11. Skjær tomatene i terninger – eller i kvarte hvis du har valgt cherrytomater – og smak dem til med sitronsaft, salt og pepper. 
  12. Porsjonsanrett pasta, saus, kamskjellene, tomatsalat og pesto. 

Kamskjell til forrett eller hovedrett

Retten her kan brukes som en forrett – evt. med litt mindre pasta og et skjell mindre pr. person. Jeg pleier å servere den som hovedrett med et stykke lunt brød, f.eks simit smurt med litt pesto – eller crostini til. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Kamskjell
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)