Dersom du noen gang har vært i Tyrkia, har du helt sikkert smakt simit. En simit minner om en bagel med sesamfrø, men de har en liten krønsj. Ja, det er ikke alle simit som kommer i samme form som en bagel ettersom de gjerne «smelter» ut i midten til å ligne mer på en rundstykke under hevingen. Men de smaker fortsatt herlig. De er uannsett runde.
Simit vil aldri smake like godt her i Norge som de du får servert i Tyrkia, så du må love meg å smake på simit dersom du reiser til Tyrkia.
Simit tarifi – eller ’oppskrift’ som det heter på norsk
Men inntil du reiser dit så kan du fortsatt lage disse hjemmelagde simit for en indikasjon på den milde, runde, litt søtlige smaken på denne baksten med en liten krønsj.
Ingredienser til 10 stk.
- 50 g smør
- 25 g gjær
- 3 dl vann
- ½ ts sukker
- 1 dl yoghurt naturell
- 400 g hvetemel
- 75 g grahamsmel
- ½ ts salt
- 1½ ss lys sirup
- 1½ dl sesamfrø
Slik lager du simit
- Smelt smør
- Løs opp gjør i en bolle med 2 dl vann
- Tilsett sukker, yoghurt, mel, salt og smeltet smør.
- Elt deigen godt sammen
- La deigen heve i 1 time
- Del deigen i 10 biter som du ruller videre til lange pølser
- Legg pølsen dobbelt og form den til en krans som du lukker godt sammen
- Bland resten av vannet med sirup i en skål, og sesamfrø i en separat skål
- Dypp og hver simit først i vannet slik at hele er våt, før du vender dem i sesamfrø
- Sett hver simit på en stekeplate til heving i 1 time til
- Forvarm ovnen til 200° C
- Sett stekeplaten i ovnen i ca. 25-30 minutter til de er gyldne
Spis ferske og varme, enten som de er, med smør eller med annet pålegg. Du kan også fryse de, men noe av krønsjen vil da forsvinne
Forberedelsestid: 2½ time
Tilberedningstid: 30 minutter