Menemen er en tradisjonell tyrkisk rett som vanligvis blir spist til frokost. Jeg vet ikke helt hvor den kommer fra, men jeg ville gjettet på at den kommer fra Menmen, en tyrkisk distrikt i Izmir provinsen. Det høres liksom naturlig ut. Jeg kan heller ikke fortelle deg nøyaktig hvordan retten uttales, men jeg vet at distriktet uttales «mennema», eller noe lignende, og det virker naturlig at retten da også vil bli uttalt likt.
Det jeg på den andre side vet om denne retten er at det er en forholdsvis sunn frokost med et høyt protein- og fiberinnhold. Den inneholder også en del fett fra olivenolje, som også er sunt ettersom det er fett fra umettede fettkilder.
Menemen – Oppskrift
For å bedre forklare hva dette er for nordmenn er det enklest å sammenligne det med eggerøre. Men det blir også egentlig helt feil, for det er så mye mer enn bare en eggerøre. Det har jo også en del flere ingredienser enn eggerøre. For å virkelig forstå denne retten vil jeg si at du faktisk bare må lage den.
Ingredienser til 4 personer
- 1 stor løk
- 1 grønn paprika – i ekte tyrkisk maner vil man bruke 2 grønne chillier, men jeg er ikke så fristet til en så sterk frokost.
- 4-5 ss olivenolje
- 1 ts sterk paprika
- ½ ts oregano
- 2 bokser hakkede tomater
- 8 egg
- Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte
- Skjær løk og paprika i mindre biter
- Varm oljen i en stekepanne og tilsett løk, paprika, paprikakrydder, oregano, salt og pepper
- La simre til løk og paprika er blitt myke og gjennomstekt – rør innimellom
- Dren tomatene, men spar på tomatjuicen til e.g. en gryterett
- Tilsett tomatene, og la alt simre til den blir mørk i fargen
- Pisk imellomtiden eggene lett sammen med ner salt og pepper.
- Ta halvparten av tomatblanding ut av pannen i en separat bolle.
- Tilsett eggen i stekepannen med halvdelen av tomatblandingen
- La retten simre videre til eggene stivner og fjern den fra varmen.
- Vend forsiktig den andre halvdelen av tomatblandingen inn igjen
- Server menemen straks. gjerne med grovt brød.