Shawarma, kebab, gyros, shahlik – ja, kjært barn mange navn. Forskjellen mellom disse er ikke stor, det bare at de forskjellige landene har egne navn på nesten den samme retten. Shawarma er egentlig navnet på en tilberedningsmetode der kjøtt trekkes på et spyd før det blir langtidsgrillet mens det roterer – som regel – loddrettstående. Når kjøttet serveres, skjærer man flak av med en kniv mens kjøttet fortsatt sitter på spydet.

 

shawarma

Shawarma – oppskrift

Selvom du ikke har spesialutstyr for å rotere kjøtt for langsom grilling kan du fortsatt lage og nyte shawarma. Den er kanskje ikke tilberedt etter den tradisjonelle metoden, men den smaker nesten like godt.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 ts spisskummen
  • ½ ts sort pepper
  • ½ ts koriander
  • 3 hele nelliker
  • 1ts allehånde
  • ½ ts paprika
  • 1 knippe kanel
  • 1¼ ts salt
  • 500 g oksetykkstek
  • 1½ fedd hvitløk
  • 1 løk
  • 1½ ss vineddik eller lagereddik (ikke balsamicoeddik)
  • 1½ ss olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Rist spisskummen, pepper, koriander og nellik i en tørr, varm panne i ½ minutters tid. Rist pannen underveis. La det kjøle seg litt ned.
  2. Knus krydrene i en morter og tilsett allehånde, paprika, kanel og salt.
  3. Skjær kjøttet i tynne og lange flak. Bland kjøttet med 2/3 av krydderblandingen. Sørg for å gni det godt inn.
  4. Finhakk løk og hvitløk
  5. Bland krydret kjøtt med løk, hvitløk og eddik, og la det trekke en times tid ved romtemperatur.
  6. Varm en gryte eller panne godt opp med olje i
  7. Tilsett det marinerte kjøttet og la det steke ved middels til høy varme til det er gjennomstekt – ca 10 mint. Vend rundt i pannen med jevne mellomrom
  8. Smak til med resten av krydderblandingen, salt og pepper

Tips 1: Det enkleste er å blande kjøtt, krydder og senere løk og eddik i en frysepose. Det gjør det og enkelt og hygienisk å gni kjøttet godt inn.

Tips 2: Dersom du ikke bruker opp krydderblandingen, kan du helle det over i et glass med tettsittende lokk og bruke det til en annen tyrkisk-, arabisk- eller indisk-inspirert rett senere.

Shawarma smaker godt i f.eks hjemmelagde pitabrød, burgerbrød, tortillalefser, salater som en fattoush eller på en hjemmelaget pizza.

Den raske

Har du rester av stekt, brassert eller kokt oksekjøtt eller lammekjøtt kan du raskt lage shawarma med det. Du bruker bare oppskriften overfor, men du trenger ikke marinere kjøttet i en time, bare la det trekke i ca. 10 min.

Deretter skal det stekes i en stekepanne som beskrevet overfor. Denne metoden forkorter tilberedningstiden fra 1½ time med marineringstid til kun ½ time.

 

Forberedelsestid: 1 time og 10 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Prøv eventuelt at lave hjemmelavede pitabrød til.

Jeg kan også anbefale dig at lave Fattoush, en libanesisk salat.

Summary
recipe image
Recipe Name
Shawarma
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email