Du kan finne et variert utvalg av hamburgerbrød i matbutikken. Noen bedre enn andre, noen med fullkorn, noen brioche, noen store, noen små. Ja, det er et stort utvalg, men en fellesbetegnelse jeg finner i alle  er at de inneholder konserveringsmidler, e-stoffer og andre ingredienser du ikke aner hva er. Hvertfall ting du ikke ville funnet i hjemmelagde hamburgerbrød.

Nå ja, det er ikke fordi jeg er fanatisk at jeg sier dette, men jeg synes jo også at hjemmelagde smaker mye bedre enn de butikkkjøpte også.  Og så gir debedre samvittighet. Selvfølgelig kjøper jeg også ferdigmat – en gang imellom – spesielt mat som er litt for tidkrevende i en travel hverdag. Det har jeg bestemt meg for hamburgerbrød altså ikke er- selvom det tar to timer, så blir mesteparten av denne tiden brukt til heving og steking, og da kan man gjøre akkurat det man ønsker og trenger.

Hamburgerbrød

Hamburgerbrød – Oppskrift

Den oppskriften du får her ble til ved at jeg – som ofte skjer – ikke hadde de ingrediensene jeg pleide å bruke i hamburgerbrød. Siden resultatet faktisk ble bedre enn de vanlige hamburgerbrødene mine, ble disse faktisk erstattet bort. Til hamburgerbrødene kan du lage hjemmelagde hamburger til, eller prøve deg på en annerledes variant med for eksempel pulled pork eller carnitas i.

Ingredienser til 6 mellomstore hamburgerbrød

  • 25 g gjær
  • 2½ dl lunkent vann
  • 1 egg
  • 4 ts olje
  • 145 g speltmel
  • 150 g rugmel
  • 100 g havregryn
  • 1¼ ts sukker
  • ½ ts salt
  • 130 g hvetemel
  • Litt sesamfrø
  • 1 egg til å pensle med – melk kan også brukes, men det klistrer ikke så godt og gir en blekere farge

Slik gjør du

  1. Løs opp gjæren i vannet
  2. Tilsett egg og olje i vannet
  3. Bland speltmel, rugmel, havregryn, sukker og salt, før du blander det inn i væsken
  4. Elt deigen sammen, og tilsett hvetemel litt etter litt til deigen blir myk og elastisk – heller for lite enn for mye.
  5. La deigen stå tildekket i 1 time, inntil deigen har ca. dobbel størrelse
  6. Overfør deigen på et bord og elt den litt til
  7. Del deigen i 6 like store deler, rull dem til brød og legg dem på en stekeplate med bakepapir
  8. Press brødene flate til ca. 2 cm i høyden
  9. La brødene etterheve tildekket en ½ time.
  10. Pensl brødene med et sammenpisket egg, og strø med sesamfrø
  11. Sett stekeplaten i en forvarmet ovn på 210°C i ca. 12 minutter til de er gyldne.
  12. La brødene avkjøle seg litt før du deler dem i to og fyller dem akkurat som et hvilket som helst hamburgerbrød.

Velbekomme!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hamburgerbrød
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)