Carnitas kommer fra det meksikanske kjøkken. Ordet carnitas betyr egentlig bare «litt kjøtt». Carnitas lages ved å la svinekjøtt simre ved lav varme i tre til fire timer, slik at du får ekstremt mørt og saftig kjøtt. Kjøttet skal være såpass mørt at det uten problemer kan findeles.
I bunn og grunn er det, det vi her hjemme på godt norsk kaller for «pulled pork». Kjøttet fylles i tortillaer, tacos, burritos eller lignende.
Carnitas – Oppskrift
Du behøver faktisk ikke å bruke riktig så mange timer på det, om du deler kjøttet i mindre biter.
Ingredienser til 4 personer
- 1 kg nakkekam uten fett
- 2-3 ss olivenolje
- 3 fedd hvitløk
- 2 chilli
- 2 ss koriander
- 1 kanelstang
- 1½ ts paprika
- 2 håndfuller oregano
- 2 appelsiner
- Mais- eller hvetetortilla
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Skjær opp kjøttet i store biter, og brun dem i olje – noen biter kjøtt av gangen, i flere omganger slik at kjøttet ikke ligger å koker i kraften
- Legg det brunede kjøttet i en ovnsikker gryte med lokk
- Sett ovnen til 180 °C
- Hakk hvitløksfeddene og chillien fint, og skjær kanelstangen i mindre biter
- Legg hvitløk, chilli, koriander og kanel sammen med kjøttet
- Press appelsinsaft sammen med kjøttet
- Krydre kjøttet med salt og pepper
- Rør rundt i kjøttet, så krydrene blander seg med kjøttet og saften, sett på lokk og sett gryten i ovnen i ca. 2 timer
- Findel kjøttet ved å dra det fra hverandre med to gafler
- Legg det i tortillaer, gjerne med en klatt rømme og nyd.
Carnitas er også nydelig med salsa og fersk koriander. Prøv også våre andre meksikanske retter.
Velbekomme