Chili cheese tops er små topper fylt med ost og chili. De fleste kjenner nok de små sprøe topper fra McDonald´s, men du kan faktisk også få dem frosne, men du kan også selvfølgelig lage dine egne hjemmelagde chili cheese tops.
Uansett hva du lager selv, så er fordelen at du kan lage det med de råvarene du har tilgjengelig eller du kan like, du kan lage chili cheese tops i den størrelsen og fasongen du vil, hva som et lettest og du vet hva som er i det du lager. Kort sagt kan du lage nøyaktig det du vil generelt, og det gjelder også med chili cheese tops.
Chili cheese tops – oppskrift
Du skal selvfølgelig være oppskriften noenlunde tro. Mine tops skulle kanskje hete chili cheese balls, istedenfor chili cheese tops, da de er mer kuler enn topper – det er de rett og slett fordi det er lettere. Jeg bruker revet ost, der McDonald´s bruker smelteost – som egentlig er et avfallsprodukt (ikke som i dårlig, men bare som er til overs f.eks pga. feilproduksjon). Av chili bruker jeg like gjerne rød som grønn som gul i mine chili cheese tops. McDonald´s sine er grønne. Men her kommer oppskriften på mine chili cheese tops.
ca. 16 stykker
30M
Kos
Ingredienser
- 2-3 chili (for eksempel jalapenos) – avhengig av styrken, og hvor sterke du ønsker at toppene/kulene
- 175 gram cheddar
- 175 gram revet mozzarella
- 1 dl mel
- 2 egg
- 3-4 ss melk – kan utelates, men de bidrar til at eggehviten ikke blir så seig
- 1½- 2 dl rasp (brødsmuler)
- Frityrolje eller annen smaksnøytral olje
- Salt og pepper
Slik lager du chili cheese tops
- Skyll chilien, fjern frøene og frøstokk og hakk fruktkjøttet fint.
- Riv cheddarosten, hvis du ikke har kjøpt den revet.
- Bland chili, cheddar og mozzarella sammen og saml det til små kuler – det er litt vanskelig, men kan la seg gjøre med litt tålmodighet.
- Hell mel opp på en tallerken eller et stykke matpapir, ha litt salt og pepper i.
- Slå eggene ut i en dyp tallerken eller bred skål og pisk dem sammen med melken.
- Hell også rasp opp på en tallerken eller et stykke matpapir.
- Venn nå kulene først i mel, så i egg, så i rasp, så i egg igjen og til sist i rasp igjen.
- Varm oljen opp til 180° C i en kjele, sautepanne eller enda bedre en frityrkoker, og kok/stek kulene til de er gylne – det tar ca. 2-3-4 minutter.
- Legg kulene på fettsugende papir – for eksempel kjøkkenpapir eller kaffefiltre.
Chili cheese tops eller kulene kan holdes varme i ovnen, men ikke ved for høy varme – osten smelter jo og kan smelte utover. Bare ha en varme på ca 60-70°C.
Tips: Hvis du ikke er den heldige eier av frityrkoker, kan du bruke et sukkertermometer til å måle temperaturen i oljen med.
Chili cheese tops skal spises varme eller lune. De spises som de er som snack eller som forrett til et meksikansk måltid, f.eks før en porsjon tostadas. Evt. kan de dyppes i en søt chilisaus eller i en hvitløksdressing.