Gazpacho – det er mange som mener at suppe skal være varm og egner seg til å spise om sommeren. Jeg er ikke enig! Gazpacho er en vanvittig herlig, kald suppe som jeg elsker å servere på varme sommerdager som en lett forrett eller som en del av en buffet.
Gazpacho kommer fra Sør-Spania – nærmere bestemt Andalusia – og har blitt en utbredt matrett i hele Spania, nabolandet Portugal i tillegg til deler av Latin-Amerika. Det er en suppe som er laget av rå grønnsaker som blir blendet sammen. Noen flår og koker tomater og rød paprika.
Rød gazpacho – Oppskrift på rå tomatsuppe
Det gjør ikke jeg, for det tar unødvendig lang tid -og jeg foretrekker rask mat på sommeren – og det gir også unødvendig kasting av mat. Alt blir uannsett hakket istykker til er ugjenkjennelig. Selv om denne suppen er rask å lage må du beregne tid til avkjøling. Denne suppen skal nemlig ikke bare være kald, men iskald ved servering.
Dette trenger du til 4 personer
- 500 g solmodne og velsmakende tomater
- 1 agurk
- 1 rød paprika
- 3-4 skiver baguette eller annet lyst brød
- 1 fedd hvitløk
- ½ lime
- 4 ss olivenolje
- ½ ts tørket chiliflak
- 1-2 sjalotteløk
- 1 gul paprika
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Skyll og del opp tomatene i grove biter
- Skyll og skjær ¾ av agurken i grove biter
- Skyll og skjær paprikaen i grove biter
- Skjær litt av brødet i grove biter
- Tilføy alt i en blender med hvitløk, lime, olivenolje og chiliflak, og skjør til en kremet suppe
- Sett suppen i kjøleskapet i minst 1 time
- Skjær resten av brødet i terninger, og stek dem i en stekepanne med litt olje
- Skjær opp resten av agurken, sjalotteløken, og den gule paprikaen i små biter
- Smak suppen til med salt og pepper før du serverer den i små glass med brød, paprika, agurk og sjalotteløk ved siden av.
Skal det være skikkelig spansk så kan du jo servere en spansk hovedrett som paella og en karamellpudding til dessert. Da kan dere lukke øynene og drømme dere til Spania!
God tur og velbekomme!