Ertesuppe – er enkelt, rask og billig! Det sies at tåken var tykk som ertesuppe, så vi måtte holde oss inne og vente på at det lettet – for hvis tåken var så tykk som ertesuppe kan man overhodet ikke se igjennom den.

I hvert fall ikke de ertesupper jeg har sett eller lagd, for de har alle en fantastisk flott grønn farge. Ertesuppe kan tilberedes både som kald og varm. Til forrett, kveldsmat, lunsj og med en godt grovt brød kan den også serveres som hovedrett. Prøv for eksempel denne deilige oppskriften på rugbrød som tilbehør.

Ertesuppe med bacon

Ertesuppe kan spises både varm og kald, så det er egentlig opp til deg å bestemme hvordan du vil servere den.

4 personer

25M

Middag

Ingredienser

  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 500 g erter – ferske, syltede eller fryste
  • 1 ts tørket timian eller 3 ss hakkede timianblader
  • 5-6 dl grønnskasbuljong
  • 1 dl kremfløte
  • 4 skiver bacon
  • 2 skiver ciabattabrød eller annet lyst brød – evt. ekstra brød, gjerne grovt, hvis du vil servere suppen som hovedrett.
  • 4 ts ristede cashewnøtter med salt
  • 1 håndfull persille
  • Salt og pepper

Slik lager du ertesuppe

  1. Finhakk løk og hvitløk. Stek dem i olivenolje, uten at de får farge.
  2. Tilsett erter, timian og buljong.
  3. La det simre i 6-7 minutters tid.
  4. Blend suppen i en blender eller med stavmikser.
  5. Smak til med fløte samt salt og pepper.
  6. La suppen kjøle seg ned hvis den skal serveres kald.
  7. Rist baconskivene helt sprø i en tørr stekepanne, og brekk dem i mindre stykker.
  8. Skjær brødet i terninger og rist dem i en stekepanne tilsatt litt olje (eller smør).
  9. Porsjonsanrett suppen i små suppeskåler, topp med bacon, brødcroutoner, cashewnøtter og en dusk persille.

Ertesuppe med kamskjell

Hvis du vil lage ertesuppe med kamskjell kan du istedenfor å bruke bacon, brødcroutoner, cashewnøtter og persille, steke ca. 3 kamskjell – avhengig av størrelse – pr. person. Kamskjellene skal stekes i 30-60 sekunder på hver side – igjen avhengig av størrelse – i en stekepanne med litt olje eller smør.

Bland en halv bundt persille med 1 dl olivenolje enten ved å finhakke persillen, stavmikse det eller ved å bruke blender. Sprinkl persilleoljen i sirkler over den porsjonsanrettede suppen og legg kamskjellene i midten. Pynt evt. med litt ertespirer. Serveres varm eller lun med brød til.

Kald ertesuppe med champagne

En annen mulighet er å ha champagne i suppen – og pisket krem. Den serverer jeg alltid kald.

  1. Følg oppskriften på ertesuppe med bacon fra pkt. 1-5. Blend en moden avokado inn sammen med den blendede suppen. Avokadoen smaker deilig sammen med suppen og den gir suppen en god konsistens. Kjøl suppen helt av – i minst 4 timer.
  2. Rør deretter ca. 3 dl champagne forsiktig inn i suppen. Du kan også bruke kulsyrevann med sitronsmak dersom suppen skal være alkoholfri.
  3. Server med en god klat pisket kremfløte og litt friske erter.
  4. Server med brød til – for eksempel pitabrød, knekkebrød eller steinalderbrød.

Tips: Dersom du ikke har så god tid, så kan du ha suppen i en flat metalbeholder – eller flere – og stil den i fryseren i ca. 30 minutter, så blir den kald.

 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ertesuppe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time