Løksuppe er en suppe, der løk – som vi ofte ellers bruker som en smaksgiver eller tilbehør til andre retter – har fått hovedrollen. Det finnes mange varianter av løksuppe, men den du skal prøve nå er en fransk løksuppe.
Fransk løksuppe er veldig populær og den smaker også fantastisk. Men hvorfor den er fransk, er for meg en gåte. Først trodde jeg det var på grunn av osten, men i min kokebok med fransk mat, brukes det en sveitsisk gruyère.
Det serveres brød til løksuppe, men det kan like så godt være et gresk landbrød som et fransk. Men nå skal jeg ikke henge meg mer opp i disse petitesser, men bare nyte denne deilig franske løksuppe.
Fransk løksuppe – oppskrift
Fransk løksuppe er en av de mer interessante retter å lage. Tenk at du kan få løk til å smake så mildt, søtt og deilig. Det er ikke akkurat det du tror – hvis ikke du har fått løksuppe før – men all bitterhet og styrke er som tryllet bort og blitt til denne kulinariske opplevelse.

4 personer

1T 40M

Middag
Ingredienser
- 1 kg løk
- 25 gram smør
- 1 ts sukker
- 3 ss hvetemel
- 1½ liter vann
- 3 kylling- eller oksebuljongterninger. Kyllingbuljong gir en litt mildere og renere smak, mens oksebuljongen gir litt kraftigere smak, så det er en smakssak hva du liker best.
- 2 dl hvitvin
- 1 ss konjakk
- 4 skiver landbrød eller grovt toastbrød
- 1 fedd hvitløk
- 3-4 dl revet ost av eget ønske
- ½ bunt fersk timian
- Salt og pepper
Slik lager du løksuppe
- Skrell løken og skjær dem i tynne skiver.
- Smelt smøret i suppekjelen og sviss løken over lav varme til de er bløte og klare – ca. 15 minutter.
- Dryss sukker og litt salt – ca. 1 ts – over løken, skru opp varmen litt og legg lokk over. La løken simre i ca. ½ time hvor du rører med jevne mellomrom så de ikke svir seg.
- Tilsett hvetemel og rør rundt.
- Tilsett vann, buljongterninger og hvitvin. Legg deretter lokk på igjen og la suppen simre enda i ca. ½ times tid. Rør litt rundt om det er nødvendig underveis.
- Forvarm ovnen imens på 190-200° C.
- Skjær skorpen av brødet og skjær det til slik at det passer i porsjonsskåler og rist over brødristeren. Først på den ene siden. Gni deretter hvitløksfedd over den «tørre» delen av brødet og gjør det samme med den andre siden.
- Tilsett konjakk og timianblader – spar litt til pynt – i suppen, og smak til med salt og pepper.
- Hell suppen i porsjonsskåler, legg en skive ristet brød ovenpå og dryss med revet ost.
- Sett suppeskålene i ovnen, sett på grillfunksjon og la suppen stå i ovnen til osten er blitt gylden.
- Pynt med ferske timianblader.
Tips: når du skal skjære ut brødet tilpasset dine porsjonsskåler, kan du bruke et glass eller andre liknende gjenstander med den rette størrelsen til dine skåler. Selvfølgelig kan du også skjære dem med kniv.
Om du vil ha inspirasjon til andre supper en løksuppe kan du finne det her.
Velbekomme!