Pommes Anna er en klassisk, fransk rett av noe så enkelt som poteter. Anna Pommes er oppkalt etter Anna Deslions som regelmessig holdt sammenkomster på sjefkokk Adolpe Duglérés – grunnleggeren av retten – café. 

 

I utgangspunktet er det lagdelte poteter dampet i en betydelig mengde smør – og det SKAL være smør – ikke olje, margarin eller blandingsprodukter. 

Pommes Anna – oppskrift

Det kan friste å kalle retten for potetenes butterdeig. Den er egentlig ikke vanskelig å lage, men den tar tid – både å forberede og tilberede. 

4 porsjoner

1T 30M

Middag

Ingredienser

 • 750 gram poteter
 • 175 gram smør
 • Salt og pepper
 • Eventuelt litt timian og/eller rosmarin

Slik lager du Pommes Anna

 1. Skjær potetene og skjær dem i veldig tynne skiver. Så tynne som overhodet mulig – bruk f.eks. et mandolinjern eller liknende. 
 2. Smelt samtidig smør i en gryte, og tilsett litt salt og pepper.
 3. Forvarm ovnen på 230° C. 
 4. Pensl 4 ramekiner eller liknende små former gode med noe av smøret. 
 5. Legg nå potetskivene i bunnen av hver form – helt ut til kanten. 
 6. Pensl med smeltet smør, og fortsett med å legge lag på lag forskjøvet på hverandre og med smeltet smør imellom lagene til formene er fylt. Avslutt med smør. Hvert lag skal drysses med litt timian eller rosmarin, hvis du bruker det i oppskriften. 
 7. Pakk hver ramekin inn i aluminiumsfolie og sett dem i ovnen i 25 minutter. 
 8. Ta av aluminiumsfolie og stek de videre i 35 minutter til de er gyldenbrune og sprøe på toppen. 
 9. Ta hver enkelt Pommes Anna forsiktig ut av formen – stikk evt. med en kniv hele veien rundt først.

Hvis du ønsker at dine Pommes Anna skal ha mere smak og personlighet, kan du krydre smøret med eksempelvis tørket rosmarin, timian som foreslått ovenfor eller andre krydderurter som du liker. 

Pommes Anna med klaret smør

Det er noen som sverger til å bruke klaret smør til Pommes Anna. Vi gjør det ikke selv, men derfor skal vi ikke være avvisende overfor at det kan gi litt mere. Ideen er at det klarede smøret ikke blir brunt så lett ved høy temperatur. Kort fortalt så smelter du smøret i en kjele og heller det «klare» smøret over i et beger, og så bruker du ikke det «grumsete» smøret som er igjen. 

Det kan Pommes Anna brukes til

Pommes Anna kan serveres til stekte retter, men passer seg nok best til de litt finere – indrefilet og andre slike kjøttstykker. Hvis du vil gjøre det enda mere fransk kan du eventuelt servere Pommes Anna til coq au vin. Men hvis det ikke skal være helt frankofilt, så går de «franske poteter» også veldig godt med norske retter. I bunn og grunn kan du bruke dem med nesten alle retter der du kunne brukt fløtegratinerte poteter. Du kan serve Pommes Anna med en bernaise – saus, en agurksalat og indrefilet. Om du vil ha inspirasjon til andre gode kjøttretter kan du sjekke ut noen alternativer her

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Pommes Anna
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time