Coq au vin er fransk og betyr hane med vin. Rettere sagt, ung hane i vin. Jeg har enda ikke klart å finne «ung hane» i matbutikken, og det er heller ikke noe som er spesielt vanlig heller. For kyllinger man finner i kjøle- eller frysediskene i matbutikkene er jo aldri kjønnsbestemte. Jeg har i hvert fall aldri sett en eneste merkelapp der det har stått «lår fra en hanekylling» eller «bryst fra en hønekylling». Jeg tror faktisk ikke at jeg noen gang har smakt hane – i såfall så må det ha vært i form av en hanekylling.Retten blir derfor som regel bare tilberedt med kylling i stedet, uten at man kjønnsbestemmer det.

 

Coq au vin

Coq au vin – Oppskrift

Ingredienser til 4 personer

  • 1 kylling – ca. 1500 g
  • 100 g bacon
  • 15 g smør
  • 15 perleløk
  • 175 g sjampignonger
  • 1½ ss hvetemel
  • 3½ dl rødvin
  • 2 dl hønsebuljong
  • 1 stort fedd hvitløk
  • 1 liten håndfull fersk timian
  • 2 dl persille
  • 1 laurbærblad
  • 15 g kald smør
  • Salt og pepper

 

  1. Rens og skyll hele kyllingen før du tørker den med tørkerull
  2. Del den opp i 6-8 mindre biter
  3. Skjær bacon i skiver og stek dem i en gryte i et par minutter før du tar dem ut igjen
  4. Legg smørret i gryten,og brun perleløken med hele sjampignonger i et par minutter før du også tar disse ut.
  5. Brun kyllingen på alle sider
  6. Legg alle kylingbitene i gryten før du tilsetter hvetemel og blander den godt rundt kyllingen.
  7. Tilsett bacon, perleløk, sjampignong, vin, buljong, krydder og krydderurter.
  8. La blandingen koke ved svak varme under lokk til kyllingen er mør – det tar ca. en halvtimes tid.
  9. Ta kyllingen og grønnsakene ut før du koker skyen inn uten lokk til det er ca. 7 dl igjen – etter ca. 5 minutter.
  10. Del det kalde smøret i små biter
  11. Ta gryten av varmen og rør inn smøret i sausen for å jevne den
  12. Smak til med salt og pepper før du legger kyllingen og grønnsakene tilbake i gryten.

Server Coq au vin sammen med kokt ris eller potetmos

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 45 minutter

Summary
recipe image
Recipe Name
Coq au vin
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email