Alle elsker potetmos, og jeg er nok mer enn gjennomsnittlig glad i det. MIne yndlingsretter er ganske enkelt alt man kan servere til potetmos. Heldigvis er min partner verdens beste potet-moser. Ikke noe dårligere enn det nei.

potetmos

Brennende kjærlighet! Biff stroganoff eller gulasj! Servert med potetmos selvfølgelig! Og hva med gratinert potetmos?  Det er også rimelig godt kan du si! Ja, jeg kan til og med finne på å steke rester i en panne til frokost dagen etter som en slags potetmospannekake, eller som pålegg på en brødskive – gjerne med rester av det vi enn serverte til mosen dagen før.

Verdens beste potetmos

Potetmos kan lages på mange måter – avhengig av hvor kremete, fast, og så videre du ønsker den. Du kan også også ha andre rotgrønnsaker i eller urter, krydder og ost. Men jeg synes fortsatt ingenting slår den klassiske potetmosen med melk og smør. Den kan dessuten spises til alt.

Ingredienser til 4 personer

  • 1kg poteter – gjerne bakepoteter eller annen melet potet
  • 50 g smør
  • 2 dl melk
  • Salt og pepper

Slik lager du potetmos

  1. Skrell potetene og skjær dem i mindre biter – slik at de kokes fortere
  2. Kok potetene i usaltet vann til de er møre – men ikke overkokt. Det er viktig å ikke bruke salt i vannet da man risikerer at mosen blir for hard.
  3. Hell ut vannet før du lar potetene damptørkes på den fortsatt varme, men avskrudde kokeplaten
  4. Mos og pisk potetene sammen med smør og melk
  5. Hell i mer melk om du ikke synes at den er myk nok.
  6. Smak til med salt og pepper
Smakstips!

Hvis du vil variere smaken på potetmosen kan du erstatte noen av potetene med pastinakk, sellerirot eller persillerot.

Smashed potatoes

Er du av den typen som ikke gidder å skrelle poteter kan du lage smashed potatoes, som også er en slags potetmos. Fremgangsmåten er den samme, du skal bare ikke skrelle potetene, men til gjengjeld vaske dem godt.

Potetmospulver

Selvom det er deilig med enkel og rask mat, så er potetmospulver ikke aktuelt hos meg. Hos oss blir mosen laget av poteter – moste poteter. Og det kan gjerne være litt tekstur i mosen, så man vet at den faktisk er laget av poteter.

Man kan også – nå for tiden – kjøpe «ferdig potetmos» i pakker. Jo, takk, men nei takk! Hvis ikke man har en mikrobølgeovn trenger den 20-25 minutter i ovn – da bruker man like lang tid på å lage en bedre en selv.

Rester

Har rester av potetmosen, kan du bruke den til pannekaker eller pålegg, som nevnt tidligere, men du kan også tilføre den i brød, boller og andre kaker. Det gir en kremaktig, myk deig som ikke tørker ut. Men da skal du helst ikke ha tilsatt løk, hvitløk eller annet krydder. Du kan også, som nevnt, lage gratinert potetmos.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Potetmos
Published On
Preparation Time
Cook Time