Gratinert potetmos! Jeg elsker potetmos. Helt alminnelig, gammeldags potetmos, gratinert potetmos, stekt potetmos, potetmos i ovn, potetmos med andre rotgrønnsaker eller grønnsaker i. Det er nå bare noe spesielt med potetmos.

Så nå skal det, som du kanskje skjønner, handle om potetmos. Ikke hvilken som helst potetmos, nei. Dette er nemlig en gratinert potetmos. Du kan lage det i porsjonsformer, eller som jeg har gjort her, i en stor ildfast form.

Gratinert potetmos – oppskrift

Gratinert potetmos

Det er ikke spesielt vanskelig å lage gratinert potetmos. Egentlig kan du lage potetmosen som du pleier og så steke den i ovnen, men jeg synes at den blir mer deilig og smakfull med egg i. I prinsippet kan du ha mye forskjellige i, for eksempel alle mulige slags krydder og krydderurter, bacon eller kanskje hakkede nøtter. Jeg gir deg her en enkel utgave som du selv kan tilføye ekstra ting til!

Ingredienser til 4 personer

 • 1 kg bakepoteter
 • 50 g smør
 • ½ dl fløte
 • 3 egg
 • Salt og pepper

Slik lager du gratinert potetmos

 1. Skrell og del potetene i mindre biter og legg dem i en gryte med vann
 2. Kok potetene møre – ca. 20 minutter- avhengig av størrelsen på bitene
 3. Hell ut vannet og la potetene dampe seg helt tørre på lav varme
 4. Mos potetene  sammen med smør og fløte
 5. Smak potetmosen til med salt og pepper
 6. Separer eggene, legg hvitten i en egen skål før du tilsetter en og en plomme til potetmosen. Bland godt mellom hvert egg.
 7. Pisk eggehvittene stive før du vender dem forsiktig inn i potetmosen.
 8. Fordel potetmosen i en smurt ildfast form
 9. Sett formen i en forvarmet ovn på 225°C i ca. 25 minutter til potetmosen har fått en gylden og sprø kant.

Hva kan man servere til gratinert potetmos, eller hva serverer man gratinert potetmos til?

Når den lekre potetmosen taes ut av ovnen er den klar til å bli servert, men til hva? Altså, i realiteten kan du servere gratinert potetmos sammen med alt du serverer sammen med vanlig potetmos.

Akkurat som med vanlig potetmos er det godt med en saus av noe slag som gir litt væske til mosen. Det kan være f. eks være biff stroganoff, viltgryte, jegergryte eller kyllinggryte.

Det gode med den gratinerte potetmosen i forhold til den vanlige er at du kan lage mosen på forhånd, sette den i kjøleskapet, og først legge den i ovnen den lille halvtimen før du skal servere den. Det er jo en fordel hvis du skal ha gjester til middag og du har andre ting du heller vil gjøre enn å stå over potetmosen.

Velbekomme!

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Gratinert potetmos
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)