Jeg blir sulten bare jeg hører ordet – eller ordene – Biff Stroganoff. Now we are talking.  Biff Stroganoff er nok ynglingsretten min. Hvis den blir servert med potetmos vell å merke – ikke noe ris, pasta, stekte poteter, eller annet takk. Potetmos!

Egentlig elsker jeg alt som serveres med potetmos, men spesielt dette møre kjøttet i den behagelige krydrede og smakfulle fløtesausen. Det er bare sååå godt. mmmm. Retten trenger tid som nettopp er nødvenid for at kjøttet skal bli godt og mørt, men det tar ikke mer tid tid enn de fleste andre gryteretter.

Stroganoff av Stroganov

Retten er russisk og kommer fra midten av det 19. århundret, men man er ikke helt sikre på hvor navnet kommer fra. Det finnes mange forskjellige forklaringer, men sannsynligvis er den oppkalt etter et  en fra den store og betydningsfulle familien Stroganov. Muligvis Alexander Grigoriyevich av Odessa eller Pavel Stroganov – de var statsmenn, så det var nok ikke noen av dem som laget den, men mest sannylig var det en av dem som elsket retten etter å  ha fått den servert.

Paprika – som en viktig ingrediens – var ikke enkel å finne eller ta seg råd til under tzarperioden, så derfor var  det kun de «mektige», som fikk retten. At retten heter stroganoff er  kun grammatisk, ettersom Stroganov på russisk blir Stroganoff i genitiv (Stroganovs biff – biff stroganoff).

Biff stroganoff

Biff Stroganoff – oppskrift

Det er vel egentlig  ikke så viktig hvorfor retten heter det den heter, bare den smaker godt, men det er da en morsom historie å kunne fortelle mens man spiser.  Og så smaker jo retten godt i tillegg. Noen tilsetter gulerøtter og bacon i biff stroganoff, og noen tar revet ost på – men ikke hos meg! Man kan jo gjerne gjøre det, men da er det ikke biff stroganoff man lager, men en helt annen – sikkert god – rett .

Ingredienser til 4 personer

 • 2 løk
 • 500g sjampinjong
 • 75g margarin
 • 500g oksekjøtt i strimler eller biter – jeg bruker alltid strimler
 • 1 boks tomatpure
 • 2½ dl fløte – eller 5 dl om du virkelig vil fråtse …. og det kommer du til
 • 2 ss paprika
 • Salt og pepper

Slik tilbereder du biff stroganoff

 1. Grovhakk løkene.
 2. Skjær roten av sjampinjongene, og fjern all jord og urenheter. Dersom du skyller dem i vann, så sørg for å la dem dryppe godt av seg på noe papir etterpå.
 3. Del opp de største bitene grovt, men la soppbitene være store – det gir en utrolig smaksbombe til den ferdige retten.
 4. Stek løken i 25g margarin før du tar dem ut av gryten
 5. Stek kjøttet i 25 g margarin, paprika og litt salt og pepper, rør rundt til de er brunet, og ta kjøttet ut av gryten igjen
 6. Stek så soppen brunt i de siste 25 g margarin
 7. Tilsett kjøttet og løken tilbake i gryten med soppen sammen med tomatpure og fløte
 8. La retten småkoke under lokk ved svak varme til kjøttet er gjennnomkokt – ca. 45 minutter.
 9. Smak til med salt og pepper.

Sett gryten på bordet til servering med en stor porsjon potetmos ved siden av. På bildet ser du potetmos laget med kokt brokkoli (la dem koke sammen med potetene). Det er sunt, og smaker godt!

Velbekomme!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Biff Stroganoff
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)