Lapskaus er en innbydende varm tradisjonsrett, perfekt til høstværet. Det tar litt tid å lage lapskaus, men det passer seg selv mestparten av tiden. Dersom du ønsker å se oppskriften på andre gryteretter kan du sjekke ut denne siden.

Det finnes noen raskere løsninger på lapskaus, for eksempel som ferdigmat. Det kan uansett ikke sammenliknes med ekte hjemmelaget lapskaus, hverken kosistensmessig eller smaksmessig.

Lapskaus

Sprengt oksebryst

Det vanligste er nok å lage lapskaus av oksekjøtt – nesten hvilket som helst slags oksekjøtt. Hvis du vil lage lapskaus med oksebryst vil jeg anbefale at du sprenger det først. Det gjør du ved å dekke kjøttet med kaldt vann med et par håndfuller med salt i og la det stå kaldt i ca. et døgns tid. Før du bruker kjøttet må du huske å skylle det i rent vann.

Lapskaus – oppskrift

Min oppskrift på lapskaus er kanskje ikke helt tradisjonell. Mange bruner kjøttet til å starte med, men det gjør ikke jeg. Jeg koker kjøtter og sparer derved litt på fettet.

Dette bruker jeg til 4 perosner:

 • 600 g oksekjøtt
 • 1 stor løk
 • 1 par laurbærblad – gjerne friske om du har adgang til det
 • 1 kg melne poteter – f.eks bakte poteter
 • Vann
 • Salt og pepper
 • 50 g kaldt smør
 • Purreløk til pynt
 • Rugbrød og syltede rødbeter som tilbehør

Slik lager du lapskaus

 1. Kjøttet leggs i en gryte og tildekkes med vann. Legg lokk på gryten, kok opp, skum av urenhetene som legger seg på toppen- la det koke i 1 time.
 2. Skrell imens potetene og skjær dem i terninger.
 3. Fjern skallet på løken og hakk den.
 4. Når kjøttet har kokt i 1 time, tas gryten av varmen og la det stå kaldt til fettet stivner på overflaten. Fjern fettet.
 5. Skjær kjøttet i store terninger. Fjern evt. fett.
 6. Ha kjøtt, løk, poteter, laurbærblader, salt og pepper i gryten. Tilsett noe av den kraften som kjøttet ble kokt i, men det skal så vidt dekke innholdet i gryten.
 7. Kok nå under lokk i ca. 1 time til potetene er kokt ut og jevnet retten. Synes du fortsatt lapskausen er relativt våt, kan du koke videre under lokk i ½ times tid.
 8. Ta gryten av varmen og skjær evt. smør i terninger og pisk dem i retten litt av gangen. (Dette punktet kan sløyfes om ønskelig)
 9. Smak til med salt og pepper.
 10. Dryss med purreløk.
 11. Server lapskaus sammen med rugbrød og syltede rødbeter.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Lapskaus
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)