Lammegryte er en skikkelig høstrett der lammekjøtt kokes inn i flere timer i en herlig blanding av herlige ingredienser.

Om høsten er det tid for både gryteretter og lammekjøtt, så hva er vel bedre enn å kombinere de to? Mange vil selvfølgelig lage den klassiske og tradisjonelle fårikål med lammekjøttet, men prøv deg gjerne på en annen vri og saml familien til en lammegryte.

Gryten fylles selvfølgelig med gode og fyldige smaker og norsk lammekjøtt av verdensklasse. Norske bønder lar sausene gå på beite i utmark, på fjellet og langs kysten gjennom hele sommeren. Dette gir selvfølgelig delikat og herlig smak på lammekjøttet.

lammegryte

Lammegryte – oppskrift

Du kan bruke forskjellig utkjæring fra lammet til denne lammegryten. Det er uannsett en herlig simrerett, altså en rett som skal stå å simre i noen timer, altså en rett som tar lang tid å lage.

Ingredienser til 4 personer

  • 600 – 800 g lammekjøtt
  • ½ dl olivenolje
  • 1 ss tørket salvie
  • ½ ss tørket timian
  • ½ ss tørket mynte
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 løk
  • 400 g sopp
  • 70 g tomatpure
  • 400 g gulrøtter – eller blandet rotgrønnsaker
  • 1 flaske tørr rødvin (75 cl)
  • Salt og pepper

Slik lager du lammegryte

  1. Skjær kjøttet ut i små biter, rundt 2 *2 cm
  2. Finhakk hvitløk
  3. Legg lammekjøttet i en pose med olivenolje, hvitløk, salvie, timian og mynte. Gni blandingingen godt inn i kjøttet.
  4. Legg posen i kjøleskapet og la kjøttet marinere i minst 2-3 timer. Kan gjerne marinere i et døgn
  5. Grovhakk løk og gulrøtter
  6. Brun det marinerte kjøttet godt i en stor jerngryte. Du trenger ikke tilsette noe fettstoff ettersom kjøttet kan brunes i marinaden.
  7. Sett varmen litt ned før du tilsetter løk og sopp og steker videre i ca. 10 minutter
  8. Tilsett tomatpure og gulrøtter og stek litt videre i ca. 5 minutter
  9. Tilsett rødvin og la hele blandingen koke opp under lokk
  10. Sett varmen ned når den koker og la den simre i ca. 2 timer. Rør jevnlig.
  11. Smak retten til med salt og pepper når den er ferdigkokt.

Server lammegryten gjerne med en lett og luftig potetmos en blomkålmost eller rett og slett kokte poteter

Se våre andre populære gryteretter her for mer inspirasjon til gode høstretter

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Lammegryte
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time