Er du glad i å prøve nye og spennende retter fra andre land bør du smake pozole. Pozole er en Mexikansk gryterett. Pozole betyr egentlig maismel, men jeg har faktisk ikke maismel i denne oppskriften. Det er til gjengjeld mye annet godt i denne gryteretten.
Ettersom pozole er en gryterett blir den, som alle andre, laget ved å simre en stund. Det er altså ikke en rask hverdagsmiddag – med mindre man regner ut fra hvor raskt gryten tømmes da. Godt er det altså.
Pozole – Oppskrift
Pozole lages i tre forskjellige varianter – hvit, grønn og rød. Den du får oppskrift på her, er en av de røde. Styrken kan enkelt reguleres ved å tilføre mer eller mindre chili og hvitløk i gryteneller ved å fjerne eller tilsette kjernene fra chilien før du hakker den i små biter og tilsetter den. Styrken på gryten er altså helt opp til deg og din smak.
Ingredienser til 4 personer
- 150 g tørre kikerter
- 1 laurbærblad
- 2 røde chilier – etter smak
- 1 stor løk
- 1 fedd hvitløk
- 1 rød paprika
- 500 g skinke i biter
- 1 ts spisskummen
- 1 boks hakkede tomater
- 4 tortillalefser
- 5-6 reddiker
- 1 lime
- Litt koriander
- Olje til steking
- Sukker
- Salt og pepper
Slik lager du pozole
- Bløtlegg kikerter i minst 8 timer
- Skyll kikertene før du koker dem møre i vann med laurbærblad – ca. 40 minutter. Spar på vannet.
- Finhakk chili, løk og hvitløk
- Skjær paprika i mindre biter
- Varm opp litt olje i en gryte før du tilsetter skinken, chili, løk, hvitløk og lar det brunes litt.
- Tilsett paprika, spisskummen og tomater, og la det simre med lokk i ca. 1½ time.
- Tilsett kokevann fra kikertene underveis når den trenger mer fuktighet
- Et par minutter før servering tilsetter du kikertene og smak til med salt og sukker. La kikertene bli gjennomvarme før du serverer.
- I mellomtiden klipper du tortillalefsene i tykke strimler og steker dem i en stekepanne med olje til de blir gyldne og sprø
- Legg dem på tørkepapir og dryss med salt
- Skjær reddiker i tynne skiver og lime i båter og sett på en tallerken
Server pozole med et par tortillastrimler, noen skiver reddik, en skive lime og dryss over med koriander. Blir retten for sterk kan du også servere rømme eller creme fraiche ved siden av.