Denne kalvefrikassen bør du ikke lure fra hverken deg eller din familie . Kjøttet blir så mørt at du nesten kan tygge det med øyebrynene. Og sausen smaker så herlig kremaktig at den ville fått englene til å synge hvis de spiste med.
Hva er frikasse?
Ordet frikasse kommer av det franske fricassee, som betyr stuing. Og å stue noe betyr rett og slett at man koker i vann, melk eller fløte. Mange kaller en frikasse for en ragout, og det er i og for seg riktig.
Frikasse er som regel en stuing med lyst kjøtt – fjærkre, kalv, lam eller fisk. Frikasse blir dermed en lys ragout, eller blanquette. En frikasse betraktes på grunn av sin lyse farge og lette smak for en vårrett. Det brukes derfor også, som regel, ferske grønnsaker i frikassen, som asparges, erter, poteter, blomkål.
Kalvefrikasse – Oppskrift
Så lys ragout, blanquette, frikasse – kjært barn har mange navn. Her får du oppskriften på min kalvefrikasse, som jeg synes er så god at jeg til og med gir den til svigemor.
Dette trenger du til 4 personer
- 800 g kalvelår
- 1 løk
- 3 laurbærblader
- 4 hele sorte pepperkorn
- 4 dl matfløte
- 1 kalvebuljong
- 300 g gulrøtter
- 1 bundt grønne asparges
- 300 g erter
- 50 g smør
- 50 g mel
- Salt og pepper
Slik tilbreder du kalvefrikasse
- Fjern fett fra kjøttet før du skjærer det opp i små biter. Legg det i en gryte med vann som akkurat dekker kjøttet.
- Skjær løk i skiver før du tilsetter det i gryten med laurbærbladene, pepperkorn og litt salt.
- La blandingen koke under lokk i 1½ time.
- Ta kjøttet ut og sett det til side.
- La vannet redusere til ca. halve mengden uten lokk – tar ca. 10-15 minutter.
- Sikt vannet over i en tørr gryte før du tilsetter fløte og buljongterning
- Skjær opp gulrøtter og asparges i like store biter før du tilsetter det i gryten sammen med erter og kjøttet
- Lag en jevning ved å mose smør og mel sammen. Jevn frikassen med blandingen til ønsket konsistens.
- Smak til med salt og pepper
Kalvefrikasseen serveres gjerne med kokte poteter og syltede rødbeter. Hvis den skal serveres helt tradisjonelt skal man også strø fersk persille over frikasseen rett før servering.
Sjekk ut inspirasjon til flere gryteretter her.