Nachos var opprinnelig maistortilla med ost og syltet jalapenos og ikke noe annet. Det skulle være som en smakfull snack å spise mellom måltidene og ikke spesielt mettende eller næringsrik.

Nå for tiden, når folk ønsker å spise det i større mengder som en middag er det mange som velger å tilføye kylling, kjøttdeig eller bønner for å også gjøre den mer mettende.

 

Nachos

Historien ba Nachos

Første gang Nachos ble servert var i 1943 i byen Piedras Negras, Coahuila, Mexico –akkurat over grensen til Eagle Pass, Texas.

Konene til noen amerikanske soldater som var utstasjonert i Eagle Pass var på shoppingtur i Piedras Negras like ved. De kom til restauranten i byen rett etter stengetid. Butleren i restauranten, Ignacio «Nacho» Anaya,  ønsket fortsatt å hjelpe de sultne damene og lagde derfor en liten snack til dem av det han fant til rådighet på kjøkkenet – tortillas, cheddar ost og syltet jalapenos.

Han skar tortillaene i trekanter og stekte dem i ovnen med raspet ost før han la skiver av syltet jalapenos over og serverte til damene.  De likte retten så godt at de måtte spørre han hva det var, og han oppfant da navnet «Nacho’s especiales». Med tiden har navnet blitt forkortet til «nachos».

Nachos – oppskrift

Så her får du oppskriften på nachos og inspirasjon til ting du kan servere til. For at det skal være raskt og enkelt å lage har vi forenklet oppskriften og bruker ferdiglagde «tortilla chips» i stedet for å lage dem selv.

Ingredienser til 4 personer 

  • 400 g tortilla chips
  • 400 g cheddar ost – ikke ta mindre, da blir det liksom feil
  • 1-2 røde chili – jeg bruker det i stedet for syltet jalapenos ettersom de er litt for sterke for meg

Slik lager du nachos

  1. Forvarm ovnen til 200° C.
  2. Fordel tortillachips på fire store ildfaste tallerkener. Fordel dem i et jevnt lag
  3. Fordel revet cheddar ost over alle fire porsjoner.
  4. Sett tallerkene i ovnen til osten har smeltet – ca. 5 minutter
  5. Strø med chilibiter

Du må være oppmerksom på at både tallerkenen og maten vil være veldig varm.

Tips: Det er både billigere og bedre å kjøpe en hel ost og raspe den opp selv istedet for å kjøpe ost som allerede er raspet opp. Det tar faktisk heller ikke så lang tid å raspe den opp selv, og osten blir mykere og ferskere.

Tips til tilbehør

Du kan gjerne ha olivenskiver eller soltørkede tomater på nachosene.

Server gjerne med en dip å dyppe chipsen i. Det kan for eksempel være guacamole, salsa, salsa verde eller en helt annen

For at det skal bli et måltid er kyllingfilet i skiver eller biter veldig godt til, spesielt med lime og koriander til. Dette kan også være kylling som er skikkelig enkelt å bite i, som carnitas.

Det smaker også godt som tilbehør til f.eks Chili con carne.

Se mer inspirasjon til tilbehør eller helt andre tex-mex retter her.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Nachos
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time