Hasselbackpoteter – Trenger hasselbackpoteter egentlig noen stor presentasjon? Det burde vel kanskje i såfall handle om at de heter hasselbackpoteter, og ikke hasselbachpoteter, hasselbakte poteter eller noe annet. Hasselbackpoteter!

Nå er det altså bestemt. Allikevel har vi her på siden en oppskrift på hasselbakte poteter. Det er fordi det er en variant av de svenske hasselbackpotetene, der jeg har rasp og ost på.

Hva er hasselbackpoteter?

Hasselbackpoteter er poteter som nesten har blitt skåret gjennom i tynne skiver før de bakes i ovnen med smør og salt. Metoden er oppkalt etter en restaurant i Djurgården i Stockholm, Sverige, som heter Hasselbacken – derfor er det også noen som kaller potetene for hasselbackenpoteter.

Det var en lærling i restauranten som «oppfant» hasselbackpoteten. Restauranten ble grunnlagt i 1760-årene og eksisterer fortsatt. Den har fortsatt hasselbackspotatis på menyen. Hasselbackpoteter

Hasselbackpoteter – Oppskrift

Ryktene sier at lærlingen oppfant denne tilberedningsmetoden for å redusere tiden det tok å tilberede bakte poteter. Og det virket etter hensikten. Tilberedningstiden reduseres med 15-20 minutter. Til gjengjeld må du bruke litt tid på å snitte potetene.

Dette trenger du til tilbehør for 4 personer

  • 6-8 mellomstore poteter – ca. 1 kg til sammen
  • 1 ss smeltet smør eller olje
  • Grovt salt

Slik lager du hasselbackpoteter

  1. Sett ovnen på 200° C.
  2. Skrell potetene
  3. Skjær tynne snitt i potetene som nesten går gjennom. Poteten skal fortsatt henge sammen.
  4. Pensl dem med smør eller olje
  5. Strø med salt
  6. Sett potetene på en stekeplate eller ildfast form, og stek dem i ca. 40-45 minutter til de er møre. Sjekk dem med en gaffel

Ganske greit, ikke sant?

Hvordan snitter man hasselbackpoteter?

Altså, du kan jo føle deg heldig og bare begynne å svinge kniven og håpe at snittene blir like dype. Du kan også sikre deg ved å legge en rist under potetene. Da er det bare å skjære inntil kniven trekker risten.

Du kan også sette et spyd gjennom poteten på langs ca. 1½ cm fra bunnen. Når du skjærer i poteten vil spydet stoppe kniven slik at du ikke skjærer hele veien gjennom. Ikke skjær for hardt ettersom du risikerer å sløve kniven ved å skjære i metall.

En siste mulighet er å legge potetene mellom skaftene på to sleiver av tre. Sleivene vil sørge for at du ikke skjærer for dypt.

Hasselbackpoteter ved varmluft

Du kan også lage hasselbackpoteter i en ovn på varmluft. Da setter du den til litt lavere enn ved vanlig over-og undervarme. Det vil ta litt lengre tid å steke potetene, men ellers blir potetene like.

Hasselbackpoteter på grillen

Du kan også lage veldig gode hasselbackpoteter på grillen. Du lager dem helt likt som i ovnen. Legg dem i en ildfast form, og sett dem på grillristen før du setter på lokket

Tilbehør, men til hva

De herlige potetene kan serveres til alt fra en kjøttpudding og kjøttboller til en stek. Generelt foretrekker jeg disse potetene som tilbehør til kjøtt som tilberedes i ovnen, men det er bare min smak. Og husk også å lage en god saus til, for eksempel en rødvinssaus eller en klassisk brun saus.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hasselbackpoteter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)