Brun saus – Vi nordmenn spiser saus til mange retter. Brun saus, hvit saus, persillesaus, bernaisesaus, sjampignonsaus, rødvinssaus, osv. Det er alltid en saus til kan bruke som tilbehør. Nesten alltid selvfølgelig for det finnes alltid unntakelser til en regel.
Suppe er et eksemple på en rett der man ikke har saus til, for suppen er jo en saus i seg selv. Det er ikke ellers mange andre retter man ikke kan spise en eller annen form for saus til – stuinger er jo også en form for saus. Stuede erter og gulerøtter f.eks. Jeg kjenner for øvrig folk – stort sett menn – som mener at de ikke har fått «ordentlig» middag dersom den ikke bestod av en kombinasjon med kjøtt eller fisk, poteter og saus – masse saus.
Brun saus – oppskrift
Det finnes som sagt mange forskjellige sauser, selvfølgelig med flere forskjellige fremgangsmåter for å lage sausene. For å få tykk saus, må den for eksempel jevnes, selvfølgelig. Jevning av en saus kan gjøres på flere forskjellige måter. Dette gjelder samme hvilken saus du skal lage – og gjelder selvfølgelig også for brun saus.
Jevning
En jevning brukes, som sagt, i de fleste sauser. Det består av lik mengde fettstoff og mel med væske.
Ingredienser til 4 porsjoner
- 2½ ss smør – det kan også være en sky fra en stek
- 2½ ss mel
- 5 dl væske – det kan være melk, kraft, buljong eller en blanding av disse
- Sukkerkulør
- Salt og pepper
Slik lager du brun saus
- Smelt fettstoffet i en gryte og rør inn melet litt etter litt
- Når melet har sugd til seg alt fettstoffet kan du helle litt av væsken i gryten og røre godt om
- Tilsett resten av væsken under omrøring til den får ønsket tykkelse.
- Kok sausen i ca. 10 minutter, mens du konstant rører
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett sukkerkulør til ønsket farge
Ribbesaus
Til steker som f.eks ribbe er saus med jevning et opplagt valg. Hell av skyen som renner ut fra kjøttet under tilberedingen, og fjern fettet som ligger øverst med en skje. Fettet kan brukes som fettstoff istedefor smør til jevningen. Resten av væsken er kraft som kan brukes som væsken i sausen.
Meljevning
Sausen kan få tykkelse ved å bruke en meljevning laget med hvetemel og kaldt vann. Denne jevningen er ideel til sausen som lages med kraft eller suppe som allerede har en kraftig smak fra kjøtt eller grønnsaker.
Bruk da dobbelt så mye vann som mel. Normalt bruker vi 1-2 ss mel til en saus for 4 personer. Jevningen piskes godt sammen, og helles i den kokende retten, mens det røres godt om. Etter at jevningen er tilsatt skal sausen/suppen fortsette å koke i 5-10 minutter under stadig omrøring.
Andre metoder
Du kan også jevne med en smørbolle – det bruker man ofte i stuinger, som for eksempel kålstuing. Her moses smør og mel til en sammenhengende bolle som røres ut i grønnsaksvann.
Til slutt kan saus også gjerne jevnes ut med fløte eller egg – det kalles å legere – og brukes i hollandaise- og bernaisesaus.
Finn flere oppskrifter på sauser og dipper her.