Hvit saus eller bechamelsaus er en av de oppskriftene som høres fint og vanskelig ut, men som egentilg viser seg å være veldig enkelt og simpelt å lage. En hvit saus består nemlig egentlig kun av fettstoff, mel og melk.
Har du lurt på hva navnet, becahemelsaus kommer fra? Sausen er faktisk oppkalt etter franskmannen Louis de Bechamel som var en del av hoffet til Solkongen – Ludvig den 14.
Bechamelsaus er en nå regnet av de franske grunnsausene og brukes som base i sennepssaus, persillesaus, ostesaus, tomatsaus, soppsaus, og en hau av andre melkebaserte sauser, etter du måtte ønske å tilsette og prøve deg frem til.
Hvit saus – Oppskrift
Den er nesten litt for enkelt å lage til å lage en oppskrift av, for det eneste du egentlig trenger er like deler fettstoff og mel til jevning, og væske.
Slik lager du grunnsausen
- Smelt smørret/fettet i en gryte – det skal ikke brunes
- Tilsett mel og rør til det har sugd opp smøret – melet skal heller ikke bli brunt
- Tilsett melk litt etter litt til sausen har den ønskede konsistens. Rør hele tiden rundt mens du tilsetter melken så sausen ikke klumper seg. La sausen koke i et par minutter.
- Smak til med salt og pepper – bruk hvit pepper dersom du ikke ønsker sorte prikker i den fine, hvite sausen.
Voila! Der var den hvite sausen ferdig. Nå kan du jobbe videre med den.
Grunnalget for en haug av andre sauser
Skal det være en ostesaus tilsetter du 30-40 g revet ost per porsjon og smaker til med litt muskatt.
Til en persillesaus hakker du en håndfull persille som du legger i md sitronsaft og muskatt.
Skal sausen brukes til lasagne kan du tilsette ¼ parmesan per porsjon og smake til med muskatt.
En sennepsaus smaker du til med en god grovkornet sennep.
Tilsett 1 ss tomatpure per prosjon for å lage en tomatsaus. Smak til med oregano eller basilikum.
Damp ca. 30 g sopp per porsjon i tynne skiver i ½ ss sitronsaft før du heller over den hvite sausen og lar koke opp. Dette gir en herlig soppsaus.
Tips: Til 4 personer (ca. ½ liter saus) trenger du 3 ss mel, 3 ss smør og ca. 4½ dl melk.
Velbekomme!