Hjemmelaget bernaisesaus kan få enhver til å skjelve, for det er vanskelig, den kan skille seg og … og … og, men så er det egentlig ikke verre. Bare du unngår at sausen blir for varm (den skiller seg på over 60°), og pisker, pisker og pisker den, så skal det gå fint!
Det enkleste og raskeste er å kjøpe en pose med pulversaus, og bare blande med melk/vann, eller å kjøpe et glass, boks eller flaske ferdiglaget bernaisesaus som bare skal helles i en gryte og varmes.
Misforstå meg rett, det kan gjerne spises det, men har du først smakt hjemmelaget bernaisesaus, så vet du hvor mye bedre det er enn disse ferdiglagde sausene.
Hjemmelaget bernaisesaus – Oppskrift
Når du først skal lage hjemmelaget bernaisesaus, så gjør det hele. Altså, start med å lage bernaiseessensen og klarne smøret. Vi starter med ingrediensene til essensen
4 personer
30M
Middag
Ingredienser
- 4 ss bernaisessens (se fremgangsmåte under)
- 4 eggeplommer
- Klarnet smør (se fremgangsmåte under)
- Estragonblader
- 1 ts sitronsaft
- Salt og pepper
Slik lager du bernaisesaus
- Del eggene, legg plommene i en bolle og hvitten kan du spare til en annen oppskrift
- Hakk estragonbladene fint
- Ha essensen i en gryte på middels varme
- Tilsett eggeplommene, og pisk blandingen til det skummer og plommene tykner. Blandingen må nå piskes konstant inntil sausen er ferdig
- Ta gryten av varmen, eller skru ned på laveste varme – sausen må ikke bli for varm
- Pisk 10 ss smør inn, en om gangen
- Tilsett resten av smøret i en tynn stråle, inntil alt smørret er rørt inn, sausen piskes konstant
- Smak sausen til med sitronsaft, salt, pepper og estragon
Husk: Bernaisesaus servers varm, men ikke for varm, ettersom den ikke skal koke.
Ingredienser til essens til bernaisesaus til 4 personer
- 2 sjalottløk
- 5-6 estragon stenger – eller 2 ss tørket estragon
- 4 ss hvitvinseddik
- 1 dl vann
Slik koker du bernaiseessens
- Hakk løken grovt
- Fjern estragonbladene fra stengen og legg dem til side
- Legg løk, estragonstenger, hvitvinseddik og vann i en gryte som du koker opp ved middels varme inntil det er halvert. Det tar ikke mange minutter
- Sil ut fyllet
Ingredienser til klaret smør
- 250 g smør
Slik lager du klarnet smør
- Legg smøret i en gryte, og la det smelte ved middels varme – pass på at det ikke bruner
- Ta gryten av varmen når smøret har smeltet og la det stå et par minutter slik at vallen synker til bunnen
- Hell det øverste laget av smøret over i en liten bolle, og unngå å få med vallen som vi ikke ønsker å bruke
Slik redder du en bernaisesaus som har skilt seg
Skulle uhellet være ute og sausen skiller seg kan du ta en eggeplomme i en ny gryte. Pisk plommen godt til den tykner før du langsomt pisker den skilte sausen i gryten. Trikset fungerer ikke alltid, så det beste er nok å lage sausen på nytt!
Bernaisesaus sin opprinnelse og bruk
Bernaisesaus er opprinnelig fra den franske hollandes- familien, men skiller seg ut med sin smak og styrke. Som nevnt over er denne sausen av eggeplommer og smør kjent for å lett kunne skille seg og dermed frykter mange å begi seg ut på oppskriften. Men om du først smaker hjemmelagd bernaisesaus vil du aldri tilbake – for den smaker fantastisk. Bernaisesaus smaker nydelig sammen med en saftig entrecôte, eller med et annet slags saftig biffstykke. Men bernaisesaus blir en sikker vinner nesten uansett hva du serverer til, prøv for eksempel indrefilet, nakkefilet eller den franske steken chateubriand.
Velbekomme!
Ligner dette på den klassiske sausen Béarnaise?