Nakkefilet er et stykke kjøtt – eller en stek – som skjæres av nakkekammen på en gris, også kalt svinenakke. Ved å fjerne svor og fett på nakkefileten blir det et godt og mørt stykke kjøtt. Nakkefilet kan tilberedes på mange måter.
Min favoritt nakkefilet er langtidsstekt, slik at du får en god og saftig smak. Det kan kanskje virke krevende, men da er forarbeidet gjort raskt og du behøver ikke å stresse med maten rett før den serveres. Etter stekingen står nakkefileten bare å hviler, imens den deilige lukten sprer seg i rommet, man får mer og mer vann i munnen og ikke kan vente til å spise.
Langtidsstekt nakkefilet – oppskrift
For å tilberede nakkefilet starter jeg med å gni fileten inn med en god rub (krydderblanding), smører den inn med marinade, tørker av og steker den 4-5-6 timer i ovnen – alt avhengig av størrelse.
Ingredienser til nakkefilet for 4 personer
- 1-1½ kg nakkefilet – hvis den er større, må du beregne litt lengre tid
- 2½ ss fennikelfrø
- 1 ss rosmarin
- 2 svinebuljongterninger
- ¾ dl tomatketsjup
- 3 ss brun farin
- 1 ts chilipulver
- Smør eller olje til bruning av nakkefileten
- 2 fedd hvitløk
- 1 fennikel
- 200 g sjampinjonger
- 2 laurblærblader
- 1 ts malt kardemomme
- 2 stjerneanis
- 1 l vann
- Salt og pepper
Slik lager du nakkefilet
- Formvarn ovnen på 90° C alminnelig varme, ikke varmluft.
- En nakkefilet kan ha mye overflødig fett som gjerne kan fjernes.
- Bland 2 ss fenikkelfrø, rosmarin, buljongterninger og litt salt og pepper i en morter, til du har en noenlunde ensartet rub.
- Gni rubben godt inn i nakkefileten.
- Bland ketsjup, brunt farin og chilipulver til en mariande som du smører på nakkefileten. Det som er igjen av marinaden kan påføres nakkefileten i løpet av steketiden eller bruke den i sausen.
- Varm opp olje eller smør, brun nakkefileten på alle sider – det tar ikke så lang tid, så snu den raskt, slik at den ikke blir brent. Du kan også brune den i ovnen ca. 15 minutter på hver side ved 220° C. Jeg synes det er raskere og lettere i en stekepanne.
- Hakk hvitløksfeddene, skjær fenikkel og sjampinjong i skiver, legg det i bunnen av en gryte eller stekepanne – noe som kan tåle å være i ovnen – sammen med de resterende fenikkelfrø, laurbærbladene, kardemomme og stjerneanis, samt salt og pepper.
- Legg den stekte nakkefilet på toppen av gryten og tilsett vann til det nesten treffer kjøttet.
- Sett nakkefileten i ovnen, og la den steke i ca. 5 timer, til den får en kjernetemperatur på 80° C – vend nakkefileten underveis.
Ved å å følge disse rådene får du en nakkefilet så mør og saftig som du aldri har fått den før!
Lag en brun saus og server nakkefilet med poteter – f.eks. hasselbakte poteter – og dampede grønnskaer eller en deilig salat – f.eks bønnesalat eller hvitkålsalat.
Langtidssteking av nakkefilet – hvorfor og hvordan
Nakkefilet bør være saftig – ved å langtidssteke fileten beholder du alt av saft og kraft og dermed også smaken inne i kjøttet. Det gjør du fordi den lave temperaturen sørger for at bindevevet oppløses langsomt. Det er derfor viktig å bruke et steketermometer, så du kan sjekke temperaturen i kjøttet. Tepmeraturen bør ikke stige med mere enn 10 grader pr. time – og enda mindre, hvis du vil steke nakkefileten i enda lengre tid. Sjekk derfor etter en time, om temperaturen er steget som du ønsker. Skru opp eller ned for varmen, hvis den ikke er.