Potetgrateng minner en del om fløtegratinerte poteter. Derfor høres det kanskje litt misvisende ut å kalle dette for en potetgrateng. Men faktisk er en grateng en rett som blir gratinert. Gratinert betyr å gi en gyldenbrun skorpe ved å utsette den for sterk overvarme. Potetgrateng, eller i grateng, er en fransk matrett som egentlig kommer fra gamle matrester, men denne er lagd med poteter. 

Så en potetgrateng er en rett med poteter, som er blitt gratinert og deretter fått en brun skorpe – akkurat som fløtegratinerte poteter. 

Men faktisk har blomkålgrateng også fortjent sin betegnelse, for den har også en brun skorpe, nettopp på grunn av at den er blitt gratinert. 

Fransk potetgrateng – oppskrift

Jeg vet ikke hvorfor potetgrateng – ihvertfall denne – er fransk, for ut over ordet «grateng» er fransk, gjør jo ikke det blomkålsgratengen fransk. Men den heter altså fransk potetgrateng – og det gjør den jo mer interessant enn fløtegratinerte poteter. 

4 personer

50M

Middag

Ingredienser

 • 800 gram poteter
 • 1 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 2½ dl helmelk
 • ¾ matfløte
 • 80 gram ost – kanskje kan du finne en fransk ost som Comté, så blir den jo litt fransk
 • 1½ ss smør + litt til å smøre formen med
 • Salt og hvit pepper

Slik lager du pulled pork burger

 1. Forvarm ovnen på 200° C. 
 2. Skrell potetene, hvis de er gamle og grove i skallet, ellers skyller og skrubber du dem bare grundig. 
 3. Skrell potetene i ca. 1 cm tykke skiver. 
 4. Skrell løken og skjær dem i tynne skiver. 
 5. Finhakk hvitløken.
 6. Smør en ildfast form og legg potetskiver og løkskiver lagvis (taklagt) og fordel den hakkede hvitløken over skivene. 
 7. Dryss med salt og hvit pepper. 
 8. Hell melk og fløte over. Formen skal helst ha en størrelse som gjør at potetene og løken akkurat er dekken av det flytende. 
 9. Dryss med revet ost og legg smørklatter jevnt ut over gratengen. 
 10. Sett den ildfaste formen med potetgrateng i ovnen i ca. 40 minutter, til potetene er møre. Steketiden avhenger av formens størrelse og materiale, samt hvor tykke potetskivene er og hvor tett de ligger. Det avhenger selvfølgelig også av om du kan like potetene slik at du har litt å tygge i eller om de skal være bløte som smør. 

Fransk potetgrateng smaker godt som tilbehør til stekte retter, f.eks indrefilet, nakkefilet eller den kan løfte en porsjon fiskekaker til nye høyder. 

Potetgrateng med bacon

Det er nok ikke mange retter som ikke har vært utsatt for bacon. Og det har potetgrateng også. Bacon kan løfte nesten hva som helst – hvis man kan like bacon selvfølgelig, og hvem kan ikke det?

Skjær bacon i strimler eller i terninger og stek dem i en stekepanne. Legg dem til avdrypping på et stykke kjøkkenpapir før de drysses i gratengen mellom punkt 6 og 7. Spar litt på saltet, da bacon også salter. 

 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Potetgrateng
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time