Blomkålgrateng – opprinnelig kommer ordet grateng fra det franske ordet «gratte», som betyr skrape. Før laget man grateng av matrester – som ofte ble laget av de siste fastbrendte skorpene som ble skrapet ut av en gryte. Retten er altså egentlig fransk.
Retten blir stekt ved høy temperatur, ofte med ost eller rasp på toppen. Retten er fortsatt den dag idag en god måte å få brukt opp rester på, for man kan egentlig ha alt mulig i en grateng, fra kjøtt, fisk og fjærkre til grønnsaker, som blant annet blomkål.
Blomkålgrateng er sunn mat
Blomkålgratengen er en av de mest alminnelige gratenger i det norske kjøkken. Det er en av de få gode måtene å få ungene til å spise grønnsaker på. Blomkål er en grønnsak som er utrolig sunn og inneholder masse fiber og vitaminer som er viktig for en god helse. Blomkål er derfor en god grønnsak å gi til ungene, skjult i en grateng for eksempel.
Oppskrift på blomkålgrateng
Jeg skal selvfølgelig ikke bare snakke om gratenger, men også gi deg en oppskrift, ikke bare på en grateng, men en grateng som er fantastisk god. Denne oppskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser:
- 300g blomkål
- 90g mel
- 3dl melk
- 10g smør
- 4 egg
- 1 1/2 ss rasp
- Salt og pepper
Slik lager du blomkålgrateng
- Sett ovnen på 175 °C
- Del blomkålen i små buketter, og kok dem i lettsaltet vann i ca. 4 minutter
- Hell vannet fra blomkålen og la den dryppe av seg i en sikt
- Hell mel og halparten av melken i en gryte, og pisk det til en jevning
- Tilsett resten av melken med smøret, og sett til koking under omrøring
- Kok blandingen i et par minutter før du tar det av og lar blandingen kjøle seg litt
- Del og separer eggene.
- Tilsett en og en plommene i melblandingen, imens du rører godt slik at massen forblir rund og tykk.
- Tilsett blomkålen og smak til med salt og pepper
- Pisk eggehvitene helt stive, og bland litt og litt inn i blandingen
- Hell blandingen i en smurt form
- Dryss raspen over blandingen
- Stek gratengen i ovnen i ca en time, til eggemassen er stiv
Blomkålgratengen smaker godt med grovt brød og en grønn salat med tomatbåter ved siden av.
Her har vi en video på engelsk som forklarer hvordan du kan lage en blomkålgrateng.
Nedenfor videoen vil du finne tips til forskjellige varianter av blomkålgrateng.
Blomkålgrateng med skinke
Syntes du det manglet kjøtt i oppskriften ovenfor, kan du for eksempel tilsette 150g skinke i biter, eller kjøtt, fiske- eller fjærkrerester fra gårsdagens middag.
Skinke eller annet fyll tilsettes gratengen samtidig som blomkålen.
Lag gratengen med lavt fettinnhold
Du kan enkelt lage en grateng med lavt fettinnhold ved å bytte noen av ingrediensene med magrere produkter.
Du kan for eksempel gjøre dette ved å bruke lettmelk eller ekstralett melk istedenfor helmelk og bytte smøret med en lett, flytende margarin.
Blomkålgrateng i LCHF dietten
Blomkålgrateng er et utmerket valg for folk som følger LCHF dietten. Det er da selvsagt noen ingredienser som må fjernes, mens andre legges til.
Halver hvor mange egg du bruker og bruk fløte istedenfor melk. Med denne oppskriften skal du da selvfølgelig ikke lage en deig. Du skal bare koke blomkålbukettene – som i den originale oppskriften – før du legger dem direkte i en smurt form. Deretter blander du fløte og egg, tilsetter salt og pepper og heller blandingen over blomkålen.
Bytt raspen med en håndfull revet ost og dropp brødet som tilbehør. Du kan eventuelt servere gratengen som tilbehør i stedet enn en selvstendig rett. Blomkålgrateng smaker fantastisk som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk.
Denne versjonen av blomkålgratengen trenger kun 20-30 minutter i ovnen.
Blomkålgrateng uten mel
Blomkålgratengen kan enkelt også lages uten mel for deg som sliter med cøliaki eller glutenintoleranse.
Du kan følge oppskriften ovenfor eller lage gratengen med blomkålris, cottage cheese og egg.
Du pisker to hele egg sammen før du blander inn 100g cottage cheese og 125g blomkålris. Hell blandingen over til en ildfast form og stek den i 30 minutter ved 180 °C.
Dette er en oppskrift til en person. Bruker du mager cottage cheese (maks 1.5%) inneholder denne oppskriften ikke mer enn 250 kcal, og er utmerket til en fastedag under 5 : 2 dietten.