Potetsuppe er av de mange retter som kan lages i mange forskjellige variasjoner. Man kan for eksempel lage den som en klar suppe, men jeg foretrekker å lage den most og kremete. Så, derfor er det det du får oppskrift på her.
En kremete potetsuppe som er fylt med flere gode grønnsaker, krydder og urter. Dette er en hverdagssuppe som blir spesielt god på en kald høstkveld, men er også god til en forrett.
Potetsuppe – Oppskrift
Det tar ikke spesielt lang tid å lage denne suppen heldigvis, og den har et lavt innhold av fett – så hva er det ikke å like? La oss bare komme igang!
Dette trenger du til middag for 4 personer
- 800 g poteter
- 3 purre
- 1 løk
- 1 hvitløksfedd
- 1 ss olivenolje
- ½ ts chilipulver
- ½-1 liter grønnsaksbuljong
- 1 ts salt
- ½ liter melk
- 50 g raspet ost
- ½ ts tørket timian
- ½ ts muskatt
- Pepper
Slik lager du potetsuppe
- Skrell og del potetene i små biter
- Snitt, skjør og hakk purre, løk og hvitløk – legg litt purre separat
- Varm olje i en gryte og stek grønnsakene med chilipulver
- Tilsett potebitene med buljong som dekker potetene – minst ½ liter
- La blandingen småkoke til potetene er møre – 10-15 minutter
- Mos suppen og tilsett melken
- Kok opp suppen igjen under omrøring
- Tilsett ost og timian
- La suppen koke i 5 minutter til
- Smak til med mer krydder og tilsett resten av purren
Server suppen med noen skiver brød eller rundstykker.
Det er, som du kan se, ikke kjøtt i suppen, så den kan serveres til vegetarianere. Til middag kan det gjerne være godt med noe å tygge i, så du kan gjerne servere med skinkebiter, pølsebiter eller sopp.
Tradisjonell potetsuppe
Potetsuppe ble i gamledager ofte kalt sparesuppe. Den ble laget av rundt 1 kg skrellete potetbiter med 150 g selleri til 2 liter med suppe. Videre tilsatte de gjerne rundt 200 g hele gulerøtter i – så tok man de ut når de var møre. Etter at poteter og selleri var kokt ble de gjerne presset gjennom en sikt og lagt tilbake i vannet med 50 g smør. Suppen ble jevnet med litt potetmel før den ble servert med gulerøttene i mindre biter, stekt løk og kanskje stekte brødbiter.
Se inspirasjon til flere supper her.
Velbekomme!