Bakt potet – Potet er en herlig grønnsak, rotgrønnsak eller hva du nå vil kalle den. Det finnes så mange forskjellige måter å tilberede den på. For det meste spiser vi den som tilbehør til middagsretter, for man kan liksom ikke bli lei av den ettersom man kan tilberede den på så mange forskjellig måter ut fra hva man ellers skal spise.
Kokte poteter er nok det vi spiser mest av. Stekte, bakte og friterte er også tilberedningsmåter som blir stadig mer brukt. De kokte potetene kan jo også moses. De moste kan igjen gratineres og da blir det enda en ny type tilbehør. Skal det serveres riktig fint lager vi kanskje Pommes Anna, de lekre «franske potetene» der potetene blir lagt i skiver med smør og krydder mellom.

Bakt potet med fyll
Poteter trenger ikke bare være tilbehør, men kan også serveres som en selvstendig rett, nemlig i form av bakt potet. Og nei, det er ikke hasselbakte poteter eller potetbåter i ovn jeg tenker på. Nei, dette er bakt potet servert med masse digg fyll. Dette gjør potetene meget mektige, og kan derfor serveres som et eget måltid. Fyllet kan du selvfølgelig bestemme helt selv.
Ingredients
- 8 like store bakepoteter
- 125 g bacon
- 100 g sjampignong
- 1 rødløk
- 1-1½ avokado
- 1-2 tomat
- 100 g mascarpone
Instructions
- Sett ovnen på 200° C
- Rens og tørk potetene rene
- Stikk potetene med en gaffel slik at fuktigheten kan slippe ut - ellers så kan potetene eksplodere i ovnen
- Sett potetene i ovnen, og la dem steke til de er helt gjennomstekt - sjekk med en gaffel. Det tar ca. 1 time avhengig av størrelsen på potetene
- Imellomtiden kan du forberede fyllet: del og stek bacon sprøtt i en stekepanne
- Del sjampignong i skiver og stek de også i fettet fra baconet
- Rens og skjær løk, avokado og tomat i små biter
- Når potetene er myke taes de ut av ovnen før du skjærer et kryss på den ene bredsiden, og klem sammen slik at poteten åpner seg
- Denne åpningen i kan nå fylles.
Server potetene enten fylt på forhold eller legg fyllet i små skåler på bordet slik at alle kan fylle dem selv med det de måtte ønske. Potetene bør spises med en skje. Du kan også servere en god salat til potetene. Bakte poteter kan gjerne også nytes som en forret, men beregn da kun 1 potet per person.
Kreative ideer til bakt potet med fyll
Bakt potet med fyll er en rett som aldri går av moten – enkel, mettende og full av muligheter. Her er noen spennende ideer til hvordan du kan ta denne klassikeren til nye høyder med ulike smaker og teksturer. La deg inspirere til å gjøre bakt potet til noe helt spesielt!
Vegetariske fyll med ekstra smak
Hvorfor ikke prøve en vegetarisk vri? Fyll poteten med stekte grønnsaker som paprika, squash og rødløk, toppet med en raus klatt kremost med urter. Eller lag en fyldig blanding av sorte bønner, mais og hakket koriander – perfekt for en lett, men smakfull middag. Tilsett gjerne litt revet ost som smelter deilig inn i varmen fra poteten.
Luksus med sjømat
For en mer eksklusiv variant kan du fylle poteten med sjømat. Prøv en blanding av reker, litt sitronsaft og hakket dill for en frisk og lett smak. Eller gå for røkt laks kombinert med en skje rømme og et dryss gressløk – det føles nesten som en liten fest på tallerkenen. Dette er også en flott forrett hvis du bruker mindre poteter.
Hjertelige kjøttfyll
Liker du noe mer robust? Stekt kjøttdeig krydret med tacokrydder, toppet med litt revet cheddar og en skje rømme, gir en bakt potet med mexicansk vri. Eller prøv pulled pork blandet med litt BBQ-saus – det blir saftig, smakfullt og passer perfekt til en koselig kveldsmat. Bacon og sopp fra grunnoppskriften kan også blandes med litt fløte for en ekstra kremet opplevelse.
Små bakte poteter som snacks
Hvis du vil servere noe til gjester, hvorfor ikke lage små bakte minipoteter? Bruk små poteter, bak dem til de er møre, og fyll dem med enkle, men gode kombinasjoner som rømme og kaviar eller kremost og hakket vårløk. Sett dem på et fat og la alle forsyne seg – perfekt som fingermat til selskapet.
Eksperimenter med internasjonale smaker
Ta bakt potet med på en smaksreise! Prøv en indisk variant med krydret kikerter i tomatsaus og litt yoghurt på toppen. Eller gå for en italiensk vri med pesto, soltørkede tomater og litt parmesan. Med poteten som base kan du leke deg med smaker fra hele verden – bare fantasien setter grenser.
Bakt potet med fyll er mer enn bare et måltid – det er en mulighet til å være kreativ på kjøkkenet. Så neste gang du setter potetene i ovnen, prøv noe nytt og nyt resultatet. Velbekomme!
Velbekomme!
Tips: Du kan gjerne bake poteter i en mikrobølgeovn også. 4 store bakepoteter trenger ca 6-10 minutter på full effekt. Snu potetene etter halve tiden. Se, det er rask mat!