Stekte poteter kan lages og formes på mange måter. De kan skjæres i skiver, båter, halve, stenger, eller ikke i det hele tatt. Størrelsen og formen på potetbitene er helt valgfritt, og det gjelder også krydrene og urtene du velger å tilsette.

Poteten pleide å være den mest spiste matvaren her i Norge, men ris og pasta tar kraftig innpå. De mest tradisjonelle vil si at poteten hører til enhver middag, mens mange har nok gått over til å se på poteten som kjedelig. Myten om at poteten er usunn på grunn av sitt høye innhold av stivelse har heller ikke hjulpet.

Ovnstekte poteter

Er potet sunt eller usunt?

Spesielt folk som vil slanke seg holder seg stort sett langt unna poteter fordi de mener at de er fetende. Men denne påståenden blir i økende grad omdiskutert. Poteter metter godt, er fettfattige, inneholder mye vitaminer, mineraler og næringstoffer og er derfor egentlig mye sunnere enn brød, ris og pasta. Poteten inneholder også færre kalorier enn disse.

Stekte poteter – oppskrift

Så for meg er det absolutt ikke dårlig å spise poteter opptil flere ganger i uken. Men ja, det blir jo kjedelig å bare spise kokte poteter. Det finnes så mange andre spennende måter å tilberede den på. Stekte poteter er et godt alternativ, selv om det kanskje tar litt lenger tid. Fordelen er at man ikke trenger å skrelle potetene her, så de lager seg stort sett selv.

Ingredienser til 4 personer

 • 1 kg poteter
 • 1 dl eddik
 • 1 god skvett olje
 • Krydder eller hakket urter
 • Salt

Slik tilbereder du stekte poteter

 1. Forvarm ovnen til 220° C
 2. Skjær potetene i ønsket størrelse og form
 3. Legg potetene i en gryte som du tildekker med vann før du tilsetter eddik
 4. Kok opp vannet og la koke i 4-5 minutter
 5. Hell ut vannet og la potetene dampe seg litt
 6. Fordel potetene i en ildfast form
 7. Hell olje og krydder over potetene
 8. Bland alt godt sammen slik at alle potetene er tildekket med olje og krydder
 9. Sett potetene i ovnen og la dem steke i ca. 40 minutter til de er gjennomstekte
 10. Du kan gjerne snu potetene litt innimellom

Stekte poteter smaker godt til … det meste egentlig. Du kan også variere dem mer med å foreksempel steke dem med andre rotgrønnsaker – ja, alt fra gulrøtter, pastinakk, persillerot, og kanskje løk eller hele hvitløksfedd. Ja, hvitløksfedd kan legges i formen med skallet på, så blir de enkle å klemme ut når de er gjennomstekt, og blir dessuten myke og milde i smaken.

Ja, selv om jeg synes stekte poteter passer til det meste, så har jeg noen retter jeg foretrekker. Jeg synes det smaker godt med forskjellige kjøttretter, som foreksempel en wienerschnitzel eller karbonader, men også ovnstekt laks.

Velbekomme

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Stekte poteter
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)