Potet

Potet tilhører søtvierfamilien,  er en familie av blomsterplanter som omfatter hele 95 planteslekter. Jeg vil ikke si at det er en eneste matvare som er mer norsk enn poteten. Som det meste annet norsk, så kommer ikke poteten fra Norge. Potetene ble importert helt fra Andesfjellene der det var en typisk ingrediens for inkaindianerne i Sør-Amerika. Idag er poteten utbredt over hele verden.

Da poteten først kom til Norge var det ikke noe menneskene spiste, men de ble gitt til dyrene. Vi lærte etter hvert å koke potetene, noe som førte til at de heller ble spist av mennesker og ikke dyrene.

Oppskrifter med potet

Her har vi laget en liste over oppskrifter vi har her på godtnoe med potet

Bakt potet – herlig koserett som lager seg selv. Sett poteter i ovnen og tilbered ønsket tilbehør. Fyll bakte poteter med det dere selv ønsker og nyt en herlig rett.

Brennende kjærlighet – en tradisjonell dansk rett der potetmos serveres med masse bacon, stekt løk og syltet rødbete

Fløtegratinerte poteter – Om det var en ting du kunne stole på i Norge på 80-tallet, så var det at det ble servert fløtegratinerte poteter når det var fest. Fløtegratinerte ble servert som tilbehør til stort sett alt fra mørbradgryten, andebryst og den ovnstekte torsken. De fløtegratinerte potetene er rett og slett 80-tallet hvis man ser på det fra matverden. Men jo da, de smaker jo også godt da.

Fufu – en skikkelig eksotisk rett som jeg egentlig aldri har hørt om her i Norge før. Det er jo en Afrikansk rett som egentlig er veldig enkel å lage. Potetene blir most til en slags  potetmosdeig og formet til små boller

Gnocchi – herlige små baller med hvetemel og potet. Lag gnocchi som et alternativ til pasta

Gratinert potetmos – potetmos er jo et skikkelig godt tilbehør som kan lages og brukes på en rekke forskjellige måter. Et spesielt godt alternativ om man har rester av potetmosen er å lage den om til bakt potetmos dagen etter. Det smaker liksom ikke like godt med oppvarmet potetmos, men tilsetter man mer melk og noen egg og setter den i ovnen blir den som en helt ny opplevelse dagen etter.

Hasselbackpoteter – herlige bakte poteter som skjæres gjennom og fylles med smør.

Lun potetsalat – har fått alt for liten oppmerksomhet de siste årene. Prøv å server lun potetsalat som tilbehør til neste middag.

Pommes Anna – er oppskriften på en ekte fransk oppskrift på poteter. Server Pommes Anna til gode kjøttstykker som indrefilet eller server til tradisjonelle franske retter for å gjøre retten helt fransk.

Potetgrateng – kan minne litt om fløtegratinerte poteter. Men disse blir gratinert, derav navnet potetgrateng.

Potetsalat – denne potetsalaten har jeg laget med en oljebasert dressing

Potetomelett – en herlig og billig omelett som gir en herlig metthet på grunn av potetene. Server med en salat for en skikkelig sunn og billig middag

Pytt i panne – en god blanding av poteter og kjøtt. Kjøttet kan varieres etter hva du har av rester i kjøleskapet, men potetene i små biter er en konstant. For en ordentlig pytt i panne må du selvfølgelig servere den med et speilegg på toppen. Pytt i panne er en av få retter der jeg bruker Worchestershire saus og HP saus.

Potet- og purresuppe – en av våre favorittsupper. En skikkelig klassisk suppe og ikke minst høstrett på samme nivå som tomatsuppen. Jeg lager ofte suppen med litt ost i, noe som gir suppen et ekstra piff.

Pommes Anna – en typisk fransk potetrett der potetene stekes i ovnen med masse smør. Det kan ikke være olje eller margarin her, men skikkelig smør. Dette gir en herlig og sprø smak til potetene. Mange kaller Pommes Annna for potetenes butterdeig.

Røstipoteter – en rett som faktisk kommer fra det sveitsiske kjøkken der den blir spist til frokost. I Norge derimot blir de stort sett spist til middag, noe de fungerer veldig godt til.

Ovnstekte poteter – en enkel potetrett. Ovnstekte poteter er vel en av få retter jeg lærte å lage og perfeksjonere i løpet av de fattige tidene på kollektiv i studiedagene. Poteten er jo en billig matvare som kan trylles om til de herligste retter.

Potetmos – det er ikke noe som kan sammenlignes med potetmos. I Norge elsker vi poteten, og da spesielt når den også er most. Her får du en helt klassisk oppskrift på potetmos.

 

 

Råstekte poteter – herlige poteter som stekes i en stekepanne. Lag råstekte poteter for sprø og smakfull tilbehør

Samosa – samosa er ikke en potetrett i seg selv, men en fylt deig. Tradisjonelt fyller man en samosa med en blanding av potet, erter og krydder.

Print Friendly, PDF & Email