Potetsalat – Poteter har siden midten av 1800-tallet vært nordmenns foretrukne karbohydratkilde. Dette mye fordi det er en av få ting som kan plantes i Norge, den er billig og samtidig metter bra. Poteten var da spist kokt som tilbehør til noe kjøtt eller fisk som en viktig og billig næringskilde. Den blr fortsatt mye spist på denne måten idag, men vi har også funnet mange andre måter den kan spises på.

Hvor kommer poteten fra?

Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og ble tatt med til Europa av spanske soldater i 1537. Den første kjente dokumentasjonen på at poteten ble dyrket i Norge på en gård i Tromøy i 1757.  Folk var skeptiske til den nye grønnsaken. men ble etterhvert spredt og betydningsfull mot datidens sultproblemer. I Norge ble poteten viktig for fattigfolk, og økte befolkningsmengden. Poteten var enkle å dyrke og ga mer forutsigbare avlinger.

I dag spiser vi fortsatt gladelig poteter, og blander dem ofte med andre råvarer for nye retter. I denne kategorien får vi potetsalaten.

Hjemmelaget grønn potetsalat

Den mest tradisjonelle potetsalaten er den klassiske kalde potetsalaten med rømme, men man kan selvsagt lage potetsalaten på andre måter. Her får du oppskriften på en grønn potetsalat som også spises kald.

Potetsalat

Det grønne kan være den urten du ønsker – estragon, gressløk, purre, osv. – eller bladgrønnsaker. Noen bladgrønnsaker vil smake best om de lynstekes litt før de tilsettes. Du trenger ikke bruke mange forskjellige urter eller grønnsaker, men noen forskjellige gir god smak. Blir det for mange forskjellige smaker vil også heltsopplevelsen bli ødelagt. Du bestemmer jo nå helt selv hvilke smaker og grønnsaker du ønsker å tilsette.

Dette har jeg brukt til 4 personer

 • 1 kg poteter
 • 1½ dl tørr hvitvin
 • 2 ss sitronsaft
 • 3 ss olivenolje
 • 6-7 spinatblader
 • 2 vårløk
 • Et dryss gressløk
 • Salt og pepper

Slik lager jeg potetsalaten

 1. Skrell og del potetene i mindre biter før du koker dem i lettsaltet vann i ca. 20 min til de er gjennomkokt
 2. Bland hvitvin, sitronsaft, 2 ss olivenolje, salt og pepper godt sammen til en marinade
 3. Skjær spinaten i strimler som du steker på en stekepanne med 1 ss olje – de kan bli helt sprø og knasende, nesten som chips.
 4. Grovhakk vårløken før du tilsetter den i marinaden
 5. Bland litt avkjølte poteter og spinat forsiktig inn i marinaden, så de blir dekket.
 6. La potetsalaten trekke i en times tid – rør rundt noen ganger
 7. Strø litt urter over rett før servering

Potetsalaten passer veldig bra til grillmat eller stekt kjøtt eller fisk. Den passer til alle retter der du ellers ville brukt annen den tradisjonelle potetsalaten.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Potetsalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time