Røstipoteter, eller rösti som det egentlig heter, er tradisjonelt sett en frokostrett fra byen Bern i Sveits. Den spredte seg etterhvert rundt i hele landet, og blir nå mange steder regnet som nasjonalretten.

Røstipoteter er, som navnet tilsier, en potetrett. Den kan spises som en egen rett som den er, eller som tilbehør, slik du ellers bruker vanlige poteter. Røstipoteter er et godt alternativ til vanlige poteter for oss nordmenn som spiser så mye poteter.

Røstipoteter

 

Røstipoteter – oppskrift

Hovedingrediensen i røstipoteter er altså poteter. Det kan enten være rå eller kokte poteter som du rasper før de stekes. Noen tilsetter egg i for at den lettere skal holde seg sammen, men det er ikke egentlig nødvendig. Hvis man skal spise røstipoteter alene er det veldig godt å smake den til med hvitløk, løk, bacon, krydder eller hva du enn foretrekker.

Røstipoteter kan lages i to forskjellige varianter.  Den ene gir en tyngre og myk variant som minner om en pannekake. Den andre, som jeg foretrekker, er lette, luftige og sprø, og det er denne du får oppskrift på her.

Det er heldigvis ikke mange ingredienser som kreves heller, og de er noen man ofte har liggende hjemme allerede.

Ingredienser til 4 personer

 • 500 g poteter – gjerne melete og store
 • 1 løk
 • 40 g smør eller margarine
 • 200 g mild ost
 • Salt

Slik lager du røstipoteter

 1. Skrell potetene – det er ikke nødvendig, spesielt om du ønsker en litt grovere utgave.
 2. Grovrasp potetene
 3. Finhakk løk og bland det med poteten
 4. Smelt 20 g smør som du blander inn med potetblandingen
 5. Rasp opp osten sammen med potetblandingen
 6. Tilsett salt
 7. Varm en stekepanne med smør før du tillsetter og former røstipoteter i ønsket porsjonsstørrelser. Du kan gjerne ha flere i pannen samtidig. Stek dem på begge sider til de er gyldne og gjennomstekte.
 8. Smelt halvdelen af smørret, og bland det med kartofler og løg.
 9. Riv osten, og bland også den i kartoffelblandingen.
 10. Tilsæt lidt salt.
 11. Lav røsti i størrelser, du synes er passende ved at lægge portioner på panden. Hver portion spredt godt ud, osten skal nok sørge for at de smelter sammen. Jeg kan have tre på panden ad gangen, det er den størrelse, jeg finder passende, men det kan sagtens være, du synes to eller fire måske er bedre. Steg dem på begge sider i resten af smørret, til de er gyldne og gennemstegte.

Røstipoteter kan også stekes i ovnen i ca ½time ved 200° C, men de blir ikke like sprø.

Server og nyt denne herlige retten

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Røstipoteter
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time