Umiddelbart kan det kanskje høres ut som en stavefeil, men fårikål er faktisk en norsk rett som er akkurat det som står får i kål. Fårikål ble i 1972 utnevnt til Norges nasjonalrett, og det har den vært siden. En nasjonalrett, hvor hver landsdel har sin variant – nøyaktig som nasjonalretter i andre land. Fårikål er da en gryterett og den består av får- eller lammekjøtt i hvitkål.
Fårikål er så populær i Norge at den har fått sin egen festdag. Det er det ikke alle land som har for sin nasjonalrett eller noen andre retter heller. Det er kanskje mest normalt med andre type dager som vaffeldagen osv., men vi har ihvertfall en dag til å hylle denne norske deilige retten. Siste torsdag i september feirer vi vår fårikål.
Fårikål – oppskrift
Som nevnt finnes det en variant av fårikål for stort sett hver del av Norge. Jeg har valgt den klassiske, fordi den er enkel, det er bare hvitkål og får – eller faktisk lam, for det er ofte lettest å få tak i, i matbutikkene – ihvertfall utenfor sesong.
4 personer
2H15M
Middag
Ingredienser
- 1½ kg lammekjøtt (eller fårekjøtt) – gjerne med ben
- 1½ kg hvitkål (hodet)
- 3 dl vann
- Salt og hele pepperkorn
Slik lager du fårikål
- Skjær lammekjøttet i store, grove stykker (med mindre du ikke har kjøpt dem i allerede oppskjærte stykker).
- Skjær kålhodet i båter - sørg for at det kommer noe av stokken med på hver båt så kålen holdes sammen.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en stor, tykkbunnet kjele. Start med kjøtt, er det ben med, så start med benene.
- Strø salt og hele pepperkorn mellom hvert lag - ca. 2 ts salt i alt og 4 ts pepper i alt.
- Hell vannet i og kok opp.
- Skru ned for varmen, og la retten trekke i minst to timer, men gjerne 2½ så kjøttet blir fullstendig mørt og nesten faller fra hverandre.
- Sjekk underveis, så fårikålen ikke koker ut vannet, tilsett mere vann hvis det skjer.
Fårikål kan serveres med kokte poteter, om du ønsker andre type poteter kan du få litt inspirasjon her. Server også gjerne med flatbrød,
Tips 1: Fårikål smaker best dagen etter, så lag gjerne rikelig, eller tilbered den evt. dagen før. Fjern evt. det fettet som legger seg som et lag på toppen når retten er blitt kald. Når folk ikke liker lam, er der som regel fettet de ikke liker.
Tips 2: Fårikål kan fryses. Den kan bli litt vandig når det blir tint opp, men skulle det skje kan du la noe av vesken fordampe under oppvarmingen.
Internasjonalt
Fåre- og lammekjøtt er ikke bare noe vi nordmenn spiser. Det spises lammekjøtt rundt om i hele verden.
Danskene spiser kun 1 kg lam hver i året, mens resten av de knapt 100.000 dyr (flest lam) som slaktes årlig blir spist i New Zealand, Irland, Australia og Frankrike. Allikevel menes fårikål å stamme fra norske bymiljøer, hvor både språk skikk var sterkt påvirket av dansk.
Ser vi på prisen er mye annet kjøtt helt klart billigere, så dermed blir lam gjerne litt mer luksus.
Andre variasjoner av fårikål
Det er ikke store variasjoner som er på de forskjellig slags fårikål, men det er allikevel nok til diskusjon, akkurat som karbonadekaker, eller andre slags kaker - skal det vann eller melk i, skal det egg i, skal det mel i, hvor store skal løkskivene være, osv.
Det sies jo mere nord du kommer i Norge, jo mere jevning er det i fårikål i form av mel eller fløte. Det er det f.eks i varianten fra Nord- Møre.
Noen steder blandes salt og pepper i melet or å legge det imellom lagene.
Det er også noen som har så mye vann i retten at det dekker kjøtt og kål, så da kan man forstå av jevning blir nødvendig.
Så er det også noen steder i Norge hvor man bruker kvernet pepper istedenfor hele pepperkorn. Men noen nordmenn mener at kvernet pepper er for pyser, og at det skal putter hele pepperkorn i fårikål - og de skal spises opp fordi det er bra for fordøyelsen. Tradisjonen med hele pepperkorn eller kvernet pepper er ikke knyttet til landsdeler, men til den enkelte familiens tradisjoner.
Hva bør man drikke til fårikål?
En kraftig og smaksrik øl er det du bør servere til fårikål hvis det skal være helt i norsk ånd. Alt fra ale til bayersk øl passer godt. Øllen må gjerne ha litt sødme, men det er absolutt ikke nødvendig for en frisk og syreholdig øl smaker også fint til.
Du kan også drikke vin til fårikål. Velg en rødvin uten for mye garvesyre, men frisk og syrlig i smaken. F.eks. en Pinot Noir eller en Barbera. Hvitvin er det som passer best når vi snakker om vin, til både kjøttet og kålen. Velg en fruktig en, f.eks. en Chardonnay eller en Riesling.
Barna skal jo hverken ha øl eller vin. Og det kan jo også være du har besøk av andre som ikke drikker alkohol. En alkoholfri drikke som passer spesielt godt til fårikål er eplemost.