Vafler  er et bakverk med liknende basis som pannekaken. De vanligste ingrediensene er hvetemel, melk, egg og sukker. Ofte tilsettes også litt smeltet fett i form av margarin eller smør, dessuten også krydderet kardemomme. Noen tilsetter også litt bakepulver eller vaniljesukker.

Selv om vaffel er et «bakverk» er det viktig å påpeke at man ikke baker vaffel, men steker dem i et vaffeljern, der flere vaffelhjerter er satt sammen til en rund, noen ganger firkantet, plate. Vaflene får en lett brunlig farge under stekingen og er sprø med en gang de er ferdige. De blir myke når de får ligge litt.

vaffelrøre

Vaffelrøre – oppskrift

Her får du da oppskriften på det jeg vil kalle de beste, sprøe og enkle vaflene.

Ingredienser til cirka 10 vafler

 • 3¾ dl mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ss sukker
 • ½ vaniljestang
 • 1 knippe salt
 • 2 dl melk
 • 2½ dl vann
 • 1 egg
 • 125 g smør

Slik lager du vaffelrøre

 1. Begyn med å smelte smøret
 2. Skrap ut vaniljefrøene fra vaniljestangen
 3. Bland de tørre ingrediensene sammen
 4. Tilsett de våte ingrediensene og pisk godt til røren er klumpfri
 5. Varm opp vaffeljernet
 6. Pensl jernet med litt smør
 7. Hell røre i jernet og stek dem til vaflene er gyldne
 8. Gjenta med resten av røren
 9. Legg de ferdige vaflene enkeltvis på en rist. For å få sprø vafler kan de ikke ligge oppå hverandre

Nyt vaflene helst helt nystekte med som de er, eller med tilbehør som syltetøy, krem melis, rømme, smør og brunost eller det du foretrekker. De vaflene du ser på bildet har jeg servert med blåbærsyltetøy, litt ost og rømme.

Dersom dere ikke spiser opp alt kan man enten oppbevare røren i kjøleskapet noen dager for så å steke flere dagen etter for ferske vafler. Ferdigstekte vafler kan også enten legges i kjøleskapet noen dager eller fryses for så å varmes opp i ovnen før de serveres, men da blir de ikke like sprø som de ferske.

Velbekomme!

Historie: Vafler eller jernkaker?

I gamle dager hadde man noe som ble kalt jernkaker som er forgjengeren til de vaflene vi kjenner i dag. Disse jernkakene var veldig populære i Frankrike, Tyskland og det som idag heter Nederland og Belgia på 1800-tallet. Det er faktisk historiske data på jernkaker helt tilbake til middelalderen. Denne typen kaker minner veldig om de vaflene vi har i dag, bortsett fra at de dengang ble laget med gjær.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Vaffelrøre
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time