Horn – forleden snuste jeg litt rundt i mitt «bibliotek» – det er det jeg ganske høytidelig kaller mine reoler og hyller med kokebøker. Da det er en del er det ikke hver dag, uke, måned, år, jeg ser igjennom dem alle. Men en gang imellom drar jeg på en «oppdagelsesreise», og her fant jeg en gammel oppskrift på horn.
Mitt «bibliotek» består av innbydende bøker, billigbøker, hefter, mapper med lommer fulle med oppskrifter revet ut av ukeblader (fra før internettets tid, mitt elskede husmorleksikon, gastronomisk leksikon, løsbladsystemer i form av gamle heter med håndskrevne oppskrifter, husråd eller utklipp fra emballasjer fra min mors, farmors og oldemors tid og mye annet.
Men det var altså i et av mine mapper jeg fant en plastlomme med en slags papirlomme i. Jeg har dem dels fra mine mat- og- helse timer på skolen og dels fra butikker der man skulle samle dem gratis. Men her er altså oppskriften på horn.
Horn – oppskrift
Horn lagde vi blant annet i mat- og helse timene. Hornene ble fylt med syltetøy eller fruktmos. Jeg elsket horn da jeg var barn, men har faktisk ikke fått dem siden det – eller jo, det har jeg jo nå, og jeg ble ikke skuffet. Jeg har likevel endret litt på oppskriften på horn for å spare på fettet og på tiden.
16 horn
1H45M
Frokost
Ingredienser
- 75 gram smør
- ½ dl vann
- 25 gram gjær
- 2 dl kjernemelk – gjerne økologisk
- 1 egg
- ½ ts salt
- 400 gram hvetemel
Fyll
- 16 ss sviskemos (eller syltetøy om ønskelig)
Pynt
- Kjernemelk
- Perlesukker
Slik lager du horn
- Smelt smøret, men uten at det bruner.
- Lun vannet, så det hverken er kaldt eller varmt, når du stikker din lillefinger ned i det.
- Oppløs gjæren i det lune vannet , og rør kjernemelk og det smeltede smøret i.
- Tilsett egget og rør rundt.
- Bland saltet i hvetemelet og tilsett det.
- Rør i en kjøkkenmaskin - eller elt, det var det vi gjorde på skolen - til deigen er jevn.
- La deigen heve ved stuetemperatur tildekket i ca. 1 time.
- Forvarm ovnen på 180°C.
- Del deigen i to like store stykker, og rull hvert stykke ut til en sirkel som er ca. 30 cm i diameter.
- Del hver sirkel i 8 trekanter - lik som en pizza.
- Fordel en tykk stripe mos eller syltetøy i den brede enden av hver trekant, og rull dem sammen som et horn fra den brede enden. Sørg for at det ikke er for store åpninger, så all av mosen presses ut under stekingen, men noe vil som regel bli borte.
- Legg hornene på en stekeplate med bakepapir, pensl med kjernemelk, og dryss med perlesukker.
- Stek horn i 12- 15 minutter.
La hornene kjøle av, før de serveres. Horn smaker best når du er nystekte, men de kan også gjerne fryses.
Om du ønsker hornene litt grovere kan du erstatte noe av melet med et grovere mel.
Om du vil ha litt mer mat i dine horn, kan du droppe fylle dem med ost og skinke eller vente med å fylle dem til de er ferdigstekt og deretter fylle dem med kjøttpålegg, avokado eller egg.
Se også oppskrifter på banan, kanelsnurrer og krydderkake her.