Plommesyltetøy – ja, syltetøy i det hele tatt – er en smart måte å konservere frukt på. Plommesyltetøy kan holde seg lenge, hvis du sørger for at hygienen er på topp og enda bedre om du bruker konserveringsmiddel, som f.eks. Atamon, som hemmer veksten mugg og sopp, pluss noen bakterier. Med plommesyltetøy i skapet har du alltid noe godt å ha på osten på rundstykke, ha i hjemmelaget is – eller andre desserter. Du kan også ha plommesyltetøy i yoghurten istedenfor å kjøpe fruktyoghurt. 

Plommesyltetøy – oppskrift

Nå finnes det jo veldig mange forskjellige slags syltetøy, men du kan bruke denne oppskriften ikke bare til plommesyltetøy, men til de fleste sorter. Bemerk at sukkermengden kan variere, fordi alle frukter ikke er like søte, derfor er det en gode ide å smake på syltetøyet før du lukker krukken. Koketiden kan også variere, fordi noen frukter koker raskere ut enn andre. 

1½ kg

35M

Frokost

Ingredienser

  • 2 kg renset frukt – skåret i halve og fri for stein
  • 1 kg sukker
  • 1 dl vann
  • 1 økologisk sitron
  • Flytende atamon

Slik lager du plommesyltetøy

  1. Ha plommene, ca. 900 gram sukker, revet sitronskall, sitronsaft og vann i en kjele og kok det opp inntil det begynner å bli tykt. 
  2. Skyll imens glass og lokk og skyll dem evt. med atamon. 
  3. Smak syltetøyet til med det siste sukkeret eller så mye av det som det er behov for. 
  4. Hell det varme plommesyltetøy på glass og sett lokk på. 

Har syltetøyet den riktige tykkelse?

Hvis du er i tvil om syltetøyet har den riktige tykkelse, så sett en liten tallerken i kjøleskapet allerede før du starter å koke syltetøyet, så den blir kald. Når du mener syltetøyet er tykt nok, har du litt av ditt plommesyltetøy på tallerkenen og lar den kjøles ned. Trekk en skje igjennom syltetøyet, om den ikke flyter sammen igjen har den den passende størrelse. 

Synes du, den er for stiv, tilsetter du litt ekstra vann. Er den for tynn skal den kokes i litt lengre tid, eller så kan du jevne den med et geleringmiddel. Her bør du følge anvisning på pakken da de ulike midlene brukes forskjellig. 

Kan man fryse plommesyltetøy?

Hvis du ikke vil bruke konserveringsmiddel, kan du fryse ned ditt plommesyltetøy. Hvis du har syltetøyet i fryseren er det en god ide å tilsette et geleringsmiddel, da det naturlige pektin i frukten brytes ned når syltetøyet fryses. Husk også at det opptinte syltetøyet kun kan holde seg i kort tid - selv i kjøleskapet. 

Hva er forskjellen på syltetøy og marmelade?

Syltetøy lages ofte av bær som inneholder mindre pektin enn de fruktene som marmelade lages av. Pektin gir en fastere konsistens. Og det er akkurat konsistensen som er forskjellen mellom marmelade og syltetøy. Marmelade er fastere enn syltetøy. Oppskriften her på plommesyltetøy ville dermed gjerne kunne hete plommemarmelade. 

Vil du lage marmelade av frukt eller bær som ikke inneholder nok pektin kan du tilsette f.eks sitronskall og - saft, som har et høyt innhold av pektin. Det er nettopp en av grunnene til at det er sitron i plommesyltetøyet eller den dermed såkalte marmeladen ovenfor, men den tilfører også naturligvis god smak. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Plommesyltetøy
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time