Når du trenger en mettende frokost i magen, så er havregrøt en fantastisk enkel og rask måte å få det på. Med noen ganske få og enkle ingredienser blir det også en kulinarisk opplevelse. Havregrøt trenger absolutt ikke være en kjedelig frokost.

Havregrøt kan lages på null komma fem. Den oppskriften du får er også meget enkel, så du ikke trenger å bla den opp igjen og igjen, men er såpass enkel å huske at den klebrer seg fast når du først har laget den en gang.

Noen bruker melk når de lager havregrøt, andre bruker vann. Da jeg var liten fikk vi alltid havregrøt som var laget på vann – sikkert fordi det var billigst – men det gjør også at det er mindre fett i grøten. Til gjengjeld fikk vi heller en liten slant melk over den ferdiglagde grøten.

Havregrøt

Havregrøt – Oppskrift

Derfor lager jeg selvfølgelig fortsatt havregrøten på vann – jeg har senere fått det laget med melk, men jeg er ikke så glad i det.

Ingredienser til havregrøt

 • 1 dl havregryn pr. person
 • 2 dl vann – eller melk – pr porsjon
 • 1 knippe salt

Slik lager du havregrøt

 1. Legg havregryn og vann/melk i en liten gryte, og kok det opp.
 2. Smak til med salt
 3. Rør rundt i gryten mens den koker inntil den får ønsket konsistens.

Serveres varm. For at ikke grøten skal være for varm ved servering kan man også vente med litt av væsken og heller helle denne kald over når grøten er ferdigkokt. Da avkjøles grøten hurtig.

Hva serverer man til havregrøten?

Det er mange muligheter for ulik tilbehør til havregrøten. Her kommer jeg med en del alternativer til gode tilbehør

 • Det klassiske tilbehøret er sukker, kanel og en klatt smør
 • Du kan erstatte sukker og smør med rosiner, tørkede tranebær, tørkede aprikoser i små biter, eplebiter, bananbiter eller annen tørket eller fersk frukt.
 • Du kan også erstatte sukker og smør med fersk frukt og kokossukker – som er brukt på bildet over. Kokossukker ligner på brunt sukker og gir grøten en mild ettersmak av karamell.
 • Krydre havregrøten med kanel og muskat.
 • Pynt havregrøten med hakkede mandler og tranebær
 • Server med skivede bananer og små sjokoladebiter – helst mørk sjokolade 70%

Lag havregrøt i mikrobølgeovnen

Det tar ikke lang tid å koke en porsjon havregrøt i gryten, men om du lager den i mikrobølgeovnen sparer du oppvask – om du ikke pleier å spise den rett ut av gryten da. I mikrobølgeovnen kan du lage havregrøten direkte i tallerkenen. Dersom du lager havregrøt til flere personer vil det nok være raskere å lage det i gryten da med mindre dere alle vil spise av samme bolle.

Legg alle ingrediensene i en bolle og sett i mikrobølgeovnen i ca. 2 minutter ved 900 watt. La grøten hvile noen minutter etter at du har tatt den ut slik at den får en fastere konsistens. Blir den for fast rører du inn litt vann.

Små eller store havregryn

Havregryn er valset havre. De fåes i to varianter – store eller små. Det er ingen forskjell på næringsverdien i de to typene havregryn, men de store metter mer.

Det gjør de fordi tenner og mage-tarm-systemets enzymer må arbeide mer for å fordøye de store grynene frem for de små.

Superfood

Havregryn hører inn under den meget populære betegnelsen, superfood. Den inneholder vanvittig mange næringsstoffer og mineraler.

Havregryn inneholder for eksempel B- og E-vitaminer som er gode for immunforsvaret og gjør kroppen sunn og sterk. Havregryn inneholder også proteiner som gir en metthetsfølelse, og gode karbohydrater som gir energi. Havregryn inneholder også de sunne fettsyrene som er gode for hjertet, blodårer og blodomløpet.

Havregryn er rett og slett sunt, billig, raskt å lage og smaker godt. Det er ingen grund til å ikke spise disse kornene, for eksempel som havregrøt.

Velbekomme

Trenger du mer inspirasjon til varierende frokostoppskrifter, har vi flere alternativer her.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Havregrøt
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time