Hvem var Benedict? Det er det delte meninger om. Det er nemlig flere Benedict´s, som gjerne vil knytte sitt navn til eggs Benedict. Det er forståelig nok, for det er en usannsynlig deilig rett til frokost eller lunsj.
Det finnes også en annen kjent egge- rett som likner litt på eggs Benedict, nemlig eggs Florentine. Forskjellen på disse to er spinaten. Eggs Florentine har en bunt av dampet spinat, der eggs Benedict har bacon eller skinke. De kan begge serveres med hollandaise, men eggs Benedict gjør det tradisjonelt, mens det gjør ikke eggs Florentine.
Eggs Benedict – oppskrift
Vil du at det skal være helt autentisk, så rører du selvfølgelig en hollandaise sammen selv når du lager eggs Benedict. Er du litt mer avslappet kjøper du en i butikken, enten pulver eller glass. Men et trent øye og trenede smaksløker lurer du nok ikke, for den hjemmelagde hollandaise er mere gul og smaker selvfølgelig også annerledes. Men uansett smaker eggs Benedict kjempegodt!
2 personer
25M
Frokost
Ingredienser
- 1 ss eddik – alminnelig eddik
- 2 egg
- 2 skiver god, lufttørket skinke – bacon kan også brukes
- 1 engelsk muffin
- 4 gode ss hollandaisesaus
- Klippet purreløk
- Salt og pepper
Slik lager du eggs Benedict
- Sett vann over i en lite kjele, og slå eggene ut i hver sin skål.
- Ha eddik i vannet, og skru ned varmen - vannet skal ikke koke veldig, bare småkoke.
- Rør rundt med en skje eller liknende i vannet, så det setter seg i bevegelse som i en spiral.
- Hell den ene egg ned i vannet og saml hviten raskt rundt med en hulskje.
- Gjør det samme med det andre egget og la eggene koke i 3-4 minutter, hvor de deretter tas forsiktig opp med hulskjeen. De bør ha en fast hvite, men en bløt eggeplomme. Fjern eventuelt strimler eller frynser av hvite, så eggene ser pene ut.
- Stek skinken eller baconet i en stekepanne til den er sprø.
- Del muffinsen og rist den eventuelt - det er ikke et must.
- Legg skinken på muffinsen og deretter egget og til sist et par skjeer med hollandaise.
- Dryss over dine eggs Benedict litt klippet purreløk, salt og pepper.
Hjemmelaget hollandaise til eggs Benedict
Vil du gå all in og lage hollandaisen selv til din eggs Benedict, så får du oppskriften her på den også:
Dette skal du bruke:
- 85 gram smør
- 1 eggeplomme
- 2 ss sitronsaft
- ½ ts dijonsennep
Fremgangsmåte:
- Smelt smør - det skal ikke brune, bare smelte.
- Hell det smeltede, klare smør over i en liten kanne eller kopp og kast det i bunn.
- Rengjør kjele, eller ta en annen, sett den på laveste varmen på komfyren, ha eggeplommen, sitronsaft og sennep i, og pisk det godt sammen med en visp, inntil det blir litt tykt. Du skal piske den, så lenge det er varme under ellers størkner egget.
- Tilsett smeltet smør i en tynn stråle og litt av gangen, mens du pisker raskt og kraftig så det ikke skiller seg. Du er ikke i tvil hvis det skiller seg, og dessverre kan du heller ikke redde det. Hvis det skiller seg - er det litt som med majones, her er det bare oljen som skal piskes grundig inn i eggeplommen.
- Smak til med salt og pepper og ta kjelen av varmen.
Denne hollandaisesausen kan selvfølgelig brukes til mange andre retter enn eggs Benedict.
Om du ønsker en litt annen versjon av eggs Benedict, kan du bytte ut engelsk muffin med rugbrød eller surdeigsbrød.