Rudbrød er et næringsrikt og godt brød som du gjerne kan bake en søndagsmorgen. Jeg er en av de som ikke sover så lenge på morgenen, så jeg liker å gå å pusle litt, frem til resten av huset har stått opp. Søndagen starter som regel med at jeg står opp, går en tur med hunden og så hjem for å bake rugbrød til resten av uken!
Grunnen til at jeg baker mitt eget rugbrød er at jeg liker best å vite hva som er i det jeg spiser. I tillegg er jeg veldig glad i den sprøde skorpen man får når man baker sitt eget rugbrød. Ikke minst er duften som sprer seg i huset av nybakt rugbrød utrolig deilig, og en god måte å få resten av huset til å komme seg opp av sengen på.
Rugbrød – oppskrift
- 50 g gjær
- 3 dl lunkent vann
- 3 dl kjernemelk (sjekk ut melk.no for hva kjernemelk er)
- 2 ss brun farin
- 2 ss olje
- 1 ts salt
- 400 g rugmel
- 350 g hvetemel
Slik lager du rugbrød
- Rør gjæren ut i lunkent vann.
- Tilsett kjernemelken, olje, salt, brun farin og rugmel og rør det godt sammen. (Hvis du bruker en kjøkkenmaskin så vær forsiktig, fordi det kan komme mel utover hele kjøkkenet).
- Ha deretter hvetemel i, først halvparten og deretter resten litt etrter litt. (Det kan være du ikke skal bruke alt av melet – se an konsistensen).
- Deigen eltes til den er glatt.
- Still den et lunt sted med et tørkle over og la den heve i ca. 1 time. (I mellomtiden smører du brødformen).
- Ta deigen ut av skålen og ned i brødformen. Sørg for å fordele deigen slik at det kommer ut i kantene.
- Når deigen er i formen, dekkes det til og hever i ytterligere 30 minutter.
- Imens tenner du ovnen på 180 grader varmluft.
- Før du setter brødet i ovnen, skal du pensle overflaten med vann og deretter prikkes med en gaffel.
- La brødet stå i ovnen i 30-45 minutter på midderste rille i ovnen. Sjekk med en spiss gjenstand før du tar brødet ut om den er ferdig – det skal ikke være noe deig som sitter igjen på gjenstanden når du tar den ut av rugbrødet.
Tips: Det kan være både estetisk fint og godt å ha gresskarkjerner eller andre kjerner på toppen av rugbrød. Rugbrød med litt mer tyggemotstand og smak gir det også.
Du kan også prøve å lage vår deilige oppskrift på knekkebrød enten om du vil lage noe som tar litt kortere tid enn rugbrød eller noe å lage i hevetiden til rugbrød.