Rudbrød er et næringsrikt og godt brød som du gjerne kan bake en søndagsmorgen. Jeg er en av de som ikke sover så lenge på morgenen, så jeg liker å gå å pusle litt, frem til resten av huset har stått opp. Søndagen starter som regel med at jeg står opp, går en tur med hunden og så hjem for å bake rugbrød til resten av uken!

Grunnen til at jeg baker mitt eget rugbrød er at jeg liker best å vite hva som er i det jeg spiser. I tillegg er jeg veldig glad i den sprøde skorpen man får når man baker sitt eget rugbrød. Ikke minst er duften som sprer seg i huset av nybakt rugbrød utrolig deilig, og en god måte å få resten av huset til å komme seg opp av sengen på.

rugbrødRugbrød – oppskrift

 • 50 g gjær
 • 3 dl lunkent vann
 • 3 dl kjernemelk (sjekk ut melk.no for hva kjernemelk er)
 • 2 ss brun farin
 • 2 ss olje
 • 1 ts salt
 • 400 g rugmel
 • 350 g hvetemel

Slik lager du rugbrød

 1. Rør gjæren ut i lunkent vann.
 2. Tilsett kjernemelken, olje, salt, brun farin og rugmel og rør det godt sammen. (Hvis du bruker en kjøkkenmaskin så vær forsiktig, fordi det kan komme mel utover hele kjøkkenet).
 3. Ha deretter hvetemel i, først halvparten og deretter resten litt etrter litt. (Det kan være du ikke skal bruke alt av melet – se an konsistensen).
 4. Deigen eltes til den er glatt.
 5. Still den et lunt sted med et tørkle over og la den heve i ca. 1 time. (I mellomtiden smører du brødformen).
 6. Ta deigen ut av skålen og ned i brødformen. Sørg for å fordele deigen slik at det kommer ut i kantene.
 7. Når deigen er i formen, dekkes det til og hever i ytterligere 30 minutter.
 8. Imens tenner du ovnen på 180 grader varmluft.
 9. Før du setter brødet i ovnen, skal du pensle overflaten med vann og deretter prikkes med en gaffel.
 10. La brødet stå i ovnen i 30-45 minutter på midderste rille i ovnen. Sjekk med en spiss gjenstand før du tar brødet ut om den er ferdig – det skal ikke være noe deig som sitter igjen på gjenstanden når du tar den ut av rugbrødet.

Tips: Det kan være både estetisk fint og godt å ha gresskarkjerner eller andre kjerner på toppen av rugbrød. Rugbrød med litt mer tyggemotstand og smak gir det også.

Du kan også prøve å lage vår deilige oppskrift på knekkebrød enten om du vil lage noe som tar litt kortere tid enn rugbrød eller noe å lage i hevetiden til rugbrød.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Rugbrød
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)