Knekkebrød kan du enkelt lage selv. Det tar ikke særlig lang tid, ei er det heller komplisert, men smaker i tillegg skikkelig godt.

Før var knekkebrød en av de tingene jeg alltid kjøpte i pakker fra matbutikken, som stort sett gikk de under det svenske merket «wasa since 1919». Nå for tiden bør enhver baker med respekt for seg selv og sitt fag sine egne hjemmelagde knekkebrød.

Knekkebrød

Hvis du for noen år siden hadde knekkebrød i matpakken kunne du også være sikker på å få spørsmålet «er du på slankern, eller?» Faktum er faktisk at knekkebrød ikke nødvendigvis er særlig slankende. Hvertfall ikke hvis en velger de fine og lyse. For det skal vanligvis mer enn bare en skive eller to for å bli mett. Så med mindre du vil lide deg gjennom slankern og legge deg sulten, så er en skive fiberrikt, grovt brød mye bedre.

Hjemmelaget knekkebrød – Oppskrift

Men knekkebrød er herlig med syltetøy, ost eller annet pålegg som et mellommåltid, kveldsmat eller som en del av frokosten eller brunsjen.

Til to plater knekkebrød trenger du

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 3½ dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 2 dl vann
  • 1¼ dl olje

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200°C
  2. Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Spar evt. noen eller alle frøene og kjernene til å strø på til slutt
  3. Tilsett de våte ingrediensene, og elt eller bland alt sammen til en sammensatt, lett klistrete deig.
  4. Del deigen i to like store deler
  5. Rull hver del ut mellom to bakepapir-biter. De skal rulles ut så den passer til en stekeplate
  6. Legg deigen ut over en stekeplate og fjern den øverste bakepapir-biten.
  7. Del opp deigen i ønskede biter med en skarp kniv eller pizzaskærer
  8. Strø med kjerner og frø som du tilsidesatte
  9. Stek knekkebrødene i ovnen i ca. 15-20 minutter, inntil de er gjennomstekte og gyldne på toppen.

Det kan godt hende at knekkebrødene «klistrer» seg sammen igjen under stekingen, men det er forholdsvis enkelt å knekke eller brekke dem fra hverandre igjen mens de fortsatt er varme. De kan lett bli litt skjeve eller ødelagte av det, men det er jo litt sjarm i det når man ser at de er hjemmelagde.

Oppbevar de avkjølte knekkebrødene i en kakeboks med et tettsittende lokk.

Denne oppskriften bør sees som inspirasjon til dine egne knekkebrød. Hvis du ikke har de kjernene og frøene jeg har brukt, så er det bare å bruke de du har liggende. Du kan også ha færre kjerner i hvis du synes deigen blir for klissete og heller vil ha mer mel i.

Velbekomme og nyt!

Leter du etter mer inspirasjon til frokostbordet?

Summary
recipe image
Recipe Name
Knekkebrød
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Print Friendly, PDF & Email